Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας σε κλειστό χώρο- 3D μοντέλο από επιστήμονες

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει όταν βήχει ένας φορέας σε κλειστό χώρο- 3D μοντέλο από επιστήμονες Facebook Twitter
0

Ερευνητές στη Φινλανδία δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο, μελετώντας το πώς μπορεί να εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, εξετάζοντας σενάριο που «καταγράφει» τον βήχα φορέα σε κλειστό χώρο. 

Πρόκειται για ένα κοινό πρότζεκτ στο οποίο μετείχαν περίπου 30 ερευνητές από τέσσερις οργανισμούς έρευνας της Φινλανδίας. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη μεταφορά και εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω του αέρα.

«Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι σωματίδια αερολύματος που μεταφέρουν τον ιό μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για περισσότερο από ότι ανέφεραν οι αρχικές εκτιμήσεις, οπότε είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι πολυσύχναστοι κλειστοί δημόσιοι χώροι. Αυτό επίσης μειώνει τον κίνδυνο από μόλυνση με σταγονίδια, που παραμένει η κύρια διαδρομή μετάδοσης του κορωνοϊού», αναφέρει το πανεπιστήμιο Aalto, που μετείχε στο πρότζεκτ μαζί με το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, όπως και το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο και το Τεχνολογικο Κέντρο Έρευνας της Φινλανδίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν πώς εξαιρετικά μικρά αερομεταφερόμενα αερολύματα σωματιδίων βγαίνουν από τη αναπνευστική οδό όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά. Τέτοια σωματίδια μπορούν να μεταφέρουν παθογόνα, όπως οι κορωνοϊοί.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ δημιούργησαν ένα μοντέλο με σενάριο ότι κάποιος βήχει σε διάδρομο ανάμεσα σε ράφια, όπως εκείνοι των σούπερ μάρκετ, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό. Τα τέσσερα ιδρύματα δημιούργησαν το μοντέλο ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχικές προϋποθέσεις.

 

Κατέληξαν στο ίδιο προκαταρκτικό αποτέλεσμα: στην κατάσταση υπό διερεύνηση, το νέφος αερολύματος εξαπλώνεται εκτός της άμεσης περιοχής του ανθρώπου ο οποίος βήχει και στη συνέχεια αυτό αραιώνεται. Όμως, αυτό μπορεί να πάρει έως και αρκετά λεπτά, επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Κάποιος που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό μπορεί να βήξει και να φύγει, αλλά να αφήσει πίσω του εξαιρετικά μικρά αερολύματα σωματιδίων που μεταφέρουν τον ιό. Αυτά τα σωματίδια θα μπορούσαν να καταλήξουν στην αναπνευστική οδό άλλων στο σημείο», εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Aalto, Βίλε Βουόρινεν.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία των βασικών οδηγιών που έχουν δοθεί προς τους πολίτες, σημειώνει το πανεπιστήμιο. Δηλαδή, να παραμένουν στο σπίτι όσοι δεν αισθάνονται καλά, να κρατούν αποστάσεις από τους άλλους και να βήχουν στο μανίκι τους ή σε ένα χαρτομάντιλο.

Οι ερευνητές έκαναν το μοντέλο κίνησης για σωματίδια μικρότερα από 20 μικρόμετρα. Στον ξηρό βήχα, το σύνηθες σύμπτωμα του κορωνοϊού, το μέγεθος των σωματιδίων είναι μικρότερα από 15 μικρόμετρα.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM