«Κρατήστε μέσα τις γάτες», συμβουλεύουν οι κτηνίατροι - Το τρίχωμα θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό

«Κρατήστε μέσα τις γάτες», συμβουλεύουν οι κτηνίατροι - Το τρίχωμα θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό Facebook Twitter
Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επιφάνεια, το τρίχωμα ενός ζώου θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό για κάποιο διάστημα.
0

Κτηνίατροι συμβουλεύουν όσους έχουν γάτες, να τις κρατήσουν μέσα στο σπίτι για να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ωστόσο η British Veterinary Association δήλωσε πως «οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν» για τον κίνδυνο μόλυνσης από τα κατοικίδιά τους.

«Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση κατοικίδιας γάτας ή σκύλου που να μόλυνε κάποιον άνθρωπο με Covid-19», τόνισε ο Dr Angel Almendros, από το City University του Χονγκ Κονγκ, μιλώντας στο BBC News.

Έρευνες έχουν δείξει πως οι γάτες μπορεί να κολλήσουν τον ιό από άλλες γάτες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος τα κατοικίδια να μεταφέρουν τον ιό από τα χέρια των ιδιοκτητών τους πάνω στη γούνα τους, η πρόεδρος της BVA, Daniella Dos Santos κάλεσε τους ιδιοκτήτες να λάβουν «προληπτικά μέτρα». 

«Να πλένετε καλά τα χέρια σας και προσπαθήστε να κρατάτε μέσα τις γάτες. Αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή επαφή με το κατοικίδιό σας, όπως οι αγκαλιές ή να τους επιτρέπετε να σας γλείφουν το πρόσωπο, και μην αγγίζετε τους σκύλους άλλων στις βόλτες», ανέφερε η ίδια.

«Κρατήστε μέσα τις γάτες», συμβουλεύουν οι κτηνίατροι - Το τρίχωμα θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό Facebook Twitter
«Αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή επαφή με το κατοικίδιό σας, όπως οι αγκαλιές ή να τους επιτρέπετε να σας γλείφουν το πρόσωπο, και μην αγγίζετε τους σκύλους άλλων στις βόλτες»

Ο Dr Angel Almendros αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στην περίπτωση ενός 17χρονου κατοικίδιου σκύλου στο Χονγκ Κονγκ που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και φέρεται να κόλλησε από τον ιδιοκτήτη του.

«Ακόμη και αν έχουμε τέτοιου είδους θετικά αποτελέσματα, τα ζώα δεν αρρωσταίνουν. Όπως και στο προηγούμενο ξέσπασμα του Sars-Cov στο Χονγκ Κονγκ το 2003, οπότε πολλά κατοικίδια μολύνθηκαν αλλά ποτέ δεν αρρώστησαν, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι σκύλοι ή οι γάτες θα μπορούσαν να νοσήσουν ή να μολύνουν ανθρώπους», εξήγησε. 

Πώς μεταφέρεται η ασθένεια από τους ανθρώπους στα ζώα; 

Φαίνεται πως οι γάτες είναι ενδεχομένως ευάλωτες σε μολύνσεις του από σταγονίδια του αναπνευστικού - σωματίδια του ιού, τα οποία απελευθερώνονται στον αέρα μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και της αναπνοής των ανθρώπων.

Μετά την περίπτωση στο Βέλγιο μιας γάτας που βρέθηκε θετική μια εβδομάδα αφότου εμφάνισε συμπτώματα ο ιδιοκτήτης της, επιστήμονες στην Κίνα έκαναν εργαστηριακά τεστ που απέδειξαν πως οι μολυσμένες γάτες μεταδίδουν τον ιό σε άλλες γάτες.

Επίσης υπάρχουν αποδείξεις πως οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού σε ανθρωπίδες, με την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού να ανησυχεί έντονα τους οικολόγους που εργάζονται για την προστασία ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ανάμεσά τους οι γορίλες. 

Ωστόσο, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι μολυσμένοι άνθρωποι είναι εκείνοι που συνιστούν απειλή για τα υπόλοιπα είδη.

«Γνωρίζουμε πως ο ιός πέρασε από ένα ζώο στου ανθρώπους [στην αρχή αυτής της κρίσης] αλλά αυτό φαίνεται να συνέβη επειδή ο κόσμος έτρωγε εκείνα τα μολυσμένα ζώα», σχολίασε ο καθηγητής Bryan Charleston, διευθυντής του Pirbright Institute της Βρετανίας, που εξειδικεύεται στην μελέτη μολυσματικών ασθενειών. 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα ζώα μπορούν να περάσουν την ασθένεια πίσω στου ανθρώπους.

Γιατί πρέπει να κρατάμε μέσα τις γάτες

Η British Veterinary Association επισημαίνει πως, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε επιφάνεια, το τρίχωμα ενός ζώου θα μπορούσε να μεταφέρει τον ιό για κάποιο διάστημα «αν ένα κατοικίδιο που έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιον που ήταν άρρωστος».

Και γι' αυτόν τον λόγο οι κτηνίατροι συνιστούν η συμβουλή «μένουμε σπίτι» να επεκτείνεται και στα κατοικίδιά μας. 

«Συμπεριφερθείτε στα κατοικίδια όπως σε οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο μέσα στον σπίτι σας. Οπότε αν νιώθετε άρρωστοι, καλύτερα να μην έρχεστε σε επαφή μαζί τους», τονίζει ο Dr Almendros. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ