Μέσω Twitter θα γίνει η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου στην Αγγλικανική Εκκλησία, ενώ η επιλογή υποψηφίων ξεκινά με ευρεία δημόσια διαβούλευση και τη συμμετοχή πολιτών και ανθρώπων, που ξεχωρίζουν σε διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής.
Πρόκειται βεβαίως για την πρώτη φορά που εκκλησία θα επιλέξει Αρχιεπίσκοπο με τη χρήση των social media. Στην Αγγλικανική Εκκλησία, αυτή η διαδικασία γινόταν μέχρι τώρα κεκλεισμένων των θυρών.
Στην προσπάθεια για την ανάδειξη του νέου αρχιεπισκόπου θα καταθέσουν πολίτες, ηγέτες κάθε θρησκείας αλλά και άθεοι, μεταξύ αυτών και ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς που έχει γράψει το βιβλίο «περί του Θεού αυταπάτη.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της εκκλησίας, η ανοιχτή πρόταση θα γίνει μέσω παραδοσιακών ΜΜΕ αλλά και Twitter, με στόχο ως τον Ιούνιο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον να έχει στα χέρια του τα ονόματα των δύο επικρατέστερων διαδόχων.
Οι καινοτομίες πάντως της Αγγλικανικής Εκκλησίας δεν βρίσκουν σύμφωνες άλλες Εκκλησίες που συμμετέχουν στο κοινό σχήμα, δημιουργώντας τάσεις για αποχώρηση. Ένα από τα αγκάθια που δημιούργησε τις πρώτες ρωγμές, ήταν η ανάδειξη επισκόπων που έχουν ανοικτά δηλώσει την ομοφυλοφιλία τους.
Kαι Twitter Sunday
Το Twitter χρησιμοποιείται ήδη στη λειτουργία από έναν εφημέριο στο Weston-super-Mare, ο οποίος έχει δημιουργήσει λογαριασμό για να δέχεται tweets την ώρα του κηρύγματος. Σε αυτή την ενότητα που ο εφημέριος έχει καθιερώσει ως Twitter Sunday, τα μηνύματα προβάλλονται σε οκτώ μεγάλες οθόνες που έχουν στηθεί στην εκκλησία και οι ιεροκήρυκες, στη συνέχεια, σταματούν το κήρυγμα και να απαντήσουν στους followers.
Τα social media δεν είναι πάντως ευρέως διαδεδομένα στις ηγεσίες των εκκλησιών. Ιδίως στην ορθόδοξη εκκλησία το Twitter είναι «άγνωστη γη» ενώ ο Πάπας διαθέτει λογαριασμό αλλά τουιτάρει ελάχιστα. Πολύ καλύτερα θα πηγαίνει ο Δαλάι Λάμα που έχει ήδη 4,5 εκατομμύρια «πιστούς».
σχόλια