Μεταμόσχευση ήπατος οροθετικής μητέρας στο παιδί της - Το παιδί δεν νόσησε

Μεταμόσχευση ήπατος οροθετικής μητέρας στο παιδί της - Το παιδί δεν νόσησε Facebook Twitter
Twitter
0

Για να σώσουν ένα παιδί που έπασχε από σοβαρή ηπατική ασθένεια, οι γιατροί στη Νότια Αφρική δεν είχαν άλλη επιλογή από το να του μεταμοσχεύσουν μέρος του ήπατος της μητέρας του, η οποία είναι οροθετική. 

Η συγκεκριμένη περίπτωση συνέβη για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά το 2017. Το παιδί φαίνεται πως δεν έχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

Η ιατρική ομάδα που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση πέρσι, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βιτβάτερσραντ, στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι, ένα χρόνο μετά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το παιδί έχει προσβληθεί από τον ιό HIV.

«Τις εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση πιστεύαμε ότι το παιδί θα έβγαινε οροθετικό», εξήγησε ο χειρουργός Γεν Μπότα. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε πρόσφατα όμως δείχνουν ότι δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Τα φάρμακα που του χορηγήθηκαν «ίσως να εμπόδισαν τη μόλυνσή του από τον HIV. Για να το πούμε κατηγορηματικά θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος», πρόσθεσε.

Το παιδί ήταν στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα επί έξι μήνες. Είχε νοσηλευτεί κατ' επανάληψη με διάφορες επιπλοκές και η ζωή του κινδύνευε άμεσα. Καθώς δεν βρισκόταν συμβατός δότης, η μητέρα του πρόσφερε πολλές φορές το δικό της ήπαρ. «Χωρίς μεταμόσχευση, θα είχε πεθάνει σίγουρα» ανέφερε η χειρουργική ομάδα.

Παρά τον κίνδυνο να προσβληθεί ο λήπτης από τον ιό, οι χειρουργοί κατέληξαν στην απόφαση να προχωρήσουν με τη μεταμόσχευση γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. Ήταν σίγουροι ότι ο ιός θα μεταδιδόταν στο παιδί, για αυτό του χορηγούσαν προληπτικά φάρμακα.

Η μεταμόσχευση αυτή, με δότη έναν ενήλικο οροθετικό, παρέχει νέες εναλλακτικές λύσεις για τους ανθρώπους που περιμένουν με αγωνία ένα μόσχευμα καθώς θα μπορούσαν να σωθούν πολλές ζωές.

Η Νότια Αφρική είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη από την επιδημία του ιού: 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 18,9% του πληθυσμού της, είναι οροθετικοί. Το 2017, 14 παιδιά πέθαναν στο Γιοχάνεσμπουργκ, περιμένοντας ένα συμβατό μόσχευμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Νew York Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM