Μια εξήγηση για την αγένεια στο ίντερνετ

Μια εξήγηση για την αγένεια στο ίντερνετ Facebook Twitter
2

Μια βόλτα σε οποιοδήποτε φόρουμ αρκεί για να συμφωνήσετε: οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί και ευγενικοί στην πραγματική ζωή σε σχέση με τη συμπεριφορά τους στο ίντερνετ. Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η άρση αναστολών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανωνυμία και στο γεγονός ότι οι άλλοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την εμφάνισή μας. Μια νέα μελέτη σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά που αναφέρεται στο Scientific American, ωστόσο, δείχνει ότι πέρα από οτιδήποτε άλλο είμαστε αγενείς στο ίντερνετ επειδή δε μπορούμε να κοιτάξουμε τους συνομιλητές μας στα μάτια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ ζήτησαν από φοιτητές που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον να συζητήσουν ένα θέμα μέσω Instant Messenger και να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια αποδεκτή λύση. Τα ζεύγη βρισκόταν σε διαφορετικά δωμάτια και συνομιλούσαν υπό διάφορες συνθήκες:  άλλοι μπορούσαν αν δουν τμήματα του σώματος του συνομιλητή τους και άλλοι κλήθηκαν να διατηρήσουν σταθερή οπτική επαφή με τα μάτια του άλλου μέσα από κάμερες.

Περισσότερο από την ανωνυμία αυτό που έπαιζε ρόλο στη συμπεριφορά ήταν η επαφή με τα μάτια του άλλου. Όταν τα μάτια τους ήταν κρυμμένα, οι συμμετέχοντες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι εχθρικοί. Αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί επαφή με τα μάτια είναι τόσο ζωτικής σημασίας, ο Noam Lapidot-Lefler συγγραφέας και επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας, σημειώνει ότι παρακολουθώντας τα μάτια του άλλου «είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα συναισθήματα του άλλου ατόμου, και αυτό προωθεί την επικοινωνία.»

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια