Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Καρκίνος του μαστού: Μία στις 20 γυναίκες διαγιγνώσκεται παγκοσμίως Facebook Twitter
Φωτ.; Freepik
0

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», παρουσιάζει νέα στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη διάγνωση και τη θνησιμότητα, μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, ενώ εκτιμάται παράλληλα, ότι μία στις 70 είναι πιθανό να πεθάνει από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πρόκειται για τον συχνότερα διαγνωσμένο τύπο καρκίνου και την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Κάθε λεπτό, τέσσερις γυναίκες διαγιγνώσκονται και μία πεθαίνει από καρκίνο του μαστού, όπως δείχνουν τα νέα ευρήματα.

Με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2021 ξεκίνησε η «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Καρκίνο του Μαστού» (GBCI) με στόχο, τη μείωση της μέσης ετήσιας θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού κατά 2,5%.

Αναλύοντας δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και τα ποσοστά θνησιμότητας σε 185 χώρες, οι μελετητές διαπίστωσαν, ότι το 2022 καταγράφηκαν:

  • 2,3 εκατομμύρια νέα κρούσματα
  • και 670.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού παγκοσμίως.

Η κατανομή αυτών των κρουσμάτων όμως, ήταν άνιση. Σε χώρες με υψηλότερους δείκτες Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της συνολικής ποιότητας ζωής μιας χώρας) τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι αυξημένα. Στον αντίποδα, οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού στις χώρες με χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής HDI, παρουσίασαν δυσανάλογα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Παραδείγματος χάριν, ο κίνδυνος διάγνωσης ήταν υψηλότερος στη Γαλλία (1 στις 9) και στη Βόρεια Αμερική (1 στις 10), ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του μαστού ήταν υψηλότερος στα Φίτζι (1 στις 24) και στην Αφρική (1 στις 47).

Καρκίνος το μαστού: Προβλέψεις για το 2050 και κίνδυνοι

Εξετάστηκαν ακόμη, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού σε διάστημα δέκα ετών για 46 χώρες. Σε αυτό το επίπεδο μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως παρόλο που τα ποσοστά δείχνουν να μειώνονται σε 30 χώρες, μόνο επτά από αυτές επιτυγχάνουν τον στόχο του ΠΟΥ για μείωση της θνησιμότητας κατά 2,5% ετησίως. Αυτές είναι οι: Μάλτα, Δανία, Βέλγιο, Ελβετία, Λιθουανία, Ολλανδία και Σλοβενία.

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το 2050 τα περιστατικά καρκίνου του μαστού θα αυξηθούν κατά 38%, φτάνοντας τα 3,2 εκατομμύρια ετησίως, και οι θάνατοι κατά 68%, με 1,1 εκατομμύρια γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί τονίζουν, ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερους δείκτες HDI, με επενδύσεις σε προγράμματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και καλύτερης πρόσβασης σε θεραπείες, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες στην επιβίωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Υγεία & Ευεξία / Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου και ειδικότερα στον καρκίνο του μαστού έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή μείωση της θνησιμότητας, παρότι τα περιστατικά διεθνώς αυξάνονται. Σε αυτήν τη μάχη η γνώση είναι δύναμη, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM