Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου και ειδικότερα στον καρκίνο του μαστού έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή μείωση της θνησιμότητας, παρότι τα περιστατικά διεθνώς αυξάνονται. Σε αυτήν τη μάχη η γνώση είναι δύναμη, γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε διαχωρίζοντας τους μύθους από τις αλήθειες.
Ο καρκίνος του μαστού προκαλεί έντονο φόβο και άγχος σε κάθε γυναίκα. Γι’ αυτό είναι καλό να ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι μύθος όσον αφορά τη συγκεκριμένη νόσο. Ακολουθούν 7 τέτοιες περιπτώσεις.
Μύθος 1: Ψηλάφισα ένα ογκίδιο στο στήθος μου κι αυτό σημαίνει ότι έχω καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων του μαστού αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος. Ωστόσο, αν ψηλαφίσετε ογκίδιο ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στον μαστό ή στο δέρμα, δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε.
Μύθος 2: Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Η μαστογραφία αποτελεί τον καλύτερο τρόπο ανίχνευσης του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Οι δόσεις ακτινοβολίας είναι πολύ μικρές, γι’ αυτό ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Μύθος 3: Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσω.
Αλήθεια: Ενώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε υψηλότερη ομάδα κινδύνου, στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες που παρουσιάζουν καρκίνο μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, πρέπει να γίνεται μία μαστογραφία αναφοράς στα 35-38 έτη, ενώ από την ηλικία των 40 ετών να πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος.Όμως, αν έχεις αδελφή, μητέρα, κόρη που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού ενώ ήταν κάτω των 50, πρέπει να κάνεις τον πρώτο μεγάλο έλεγχο δέκα χρόνια πριν από την ηλικία που το νεότερο συγγενικό σου άτομο διαγνώστηκε, καθώς ο κίνδυνος για σένα είναι ελαφρώς αυξημένος.
Μύθος 4: Ο καρκίνος του μαστού αφορά γυναίκες και όχι άντρες.
Αλήθεια: Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού περίπου 2.200 άνδρες. Η θνησιμότητα είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στις γυναίκες, καθώς η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι χαμηλή.
Μύθος 5: Η χρήση αποσμητικού αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτες, δεν έχει αποδειχτεί σύνδεση μεταξύ χρήσης αποσμητικών μασχάλης και εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Μύθος 6: Αν ανιχνεύεται στο DNA η μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2, θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια: Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ΗΠΑ, δεν φέρει τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2 κάθε μέλος μιας οικογένειας στην οποία έχει βρεθεί η εν λόγω μετάλλαξη. Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα που έχει μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια θα αναπτύξει καρκίνο μαστού ή/και ωοθηκών. Ωστόσο, μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μία τέτοια μετάλλαξη έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού σε σχέση με άλλες. Σε κάθε περίπτωση, οι γυναίκες που ανακαλύπτουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη πρέπει να συμβουλευτούν εξειδικευμένο μαστολόγο προκειμένου να λάβουν απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να μειωθεί ο κίνδυνος.
Μύθος 7: Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.
Αλήθεια: Όχι, δεν κολλάς καρκίνο του μαστού από κάποιον άλλον, ούτε και τον μεταδίδεις.
Για Πλήρη Έλεγχο Μαστού μπείτε εδώ.