Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά σε μητρικό γάλα, σύμφωνα με ιταλική έρευνα, με τους επιστήμονες να εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των μωρών, καθώς τα βρέφη είναι εξαιρετικά ευπαθή στους χημικούς ρύπους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται επειγόντως περαιτέρω έρευνα για το ζήτημα, αν και όπως τονίζουν, ο θηλασμός ακόμη και με την παρουσία μικροπλαστικών, παραμένει μακράν ο καλύτερος τρόπος για να τραφεί ένα μωρό.
Δείγματα μητρικού γάλακτος ελήφθησαν από 34 υγιείς μητέρες, μία εβδομάδα μετά τη γέννηση των παιδιών τους, στη Ρώμη. Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν στο 75% των δειγμάτων.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν την κατανάλωση φαγητού και ποτού σε πλαστικές συσκευασίες από τις μητέρες, καθώς και τη χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής που περιείχουν πλαστικό, όμως δε βρήκαν συσχέτιση με την παρουσία μικροπλαστικών. Αυτό υποδεικνύει πως η ευρεία παρουσία μικροπλαστικών στο περιβάλλον «καθιστά την έκθεση του ανθρώπου σ'αυτά αναπόφευκτη», σημειώνουν οι ερευνητές.
Η ιταλική ομάδα επιστημόνων εντόπισε μικροπλαστικά σε ανθρώπινους πλακούντες το 2020. «Ως εκ τούτου, η απόδειξη παρουσίας μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα αυξάνει τη μεγάλη μας ανησυχία για τα εξαιρετικά ευάλωτα βρέφη» αναφέρει η δρ. Βαλεντίνα Νοταρστεφάνο, του Università Politecnica delle Marche της Ανκόνα.
«Θα είναι καίριας σημασίας να αξιολογήσουμε τρόπους περιορισμού της έκθεσης των γυναικών σ'αυτούς τους ρύπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού» σημείωσε.
«Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πολύ σπουδαιότερα από τα μειονεκτήματα που προκαλεί η παρουσία των ρυπογόνων μικροπλαστικών. Έρευνες όπως η δική μας δε στοχεύουν στη μείωση του θηλασμού των παιδιών, αλλά στη δημόσια ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που θα ασκήσει πίεση στους πολιτικούς για νόμους που μειώνουν τη ρύπανση» προσθέτει η ίδια.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Polymers, εντόπισε μικροπλαστικά από πολυαιθυλένιο, PVC και πολυπροπυλένιο, που περιέχονται στις συσκευασίες.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να αναλύσουν μόρια μικρότερα των 2 μικρόν και άρα δεν είναι απίθανο στα δείγματα του μητρικού γάλακτος να περιεχόταν μικρότερα μόρια μικροπλαστικού.
Και προηγούμενες έρευνες έχουν καταδείξει την τοξική επίδραση των μικροπλαστικών σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές, πειραματόζωα και θαλάσσια ζωή, ωστόσο προσώρας οι ακριβείς επιπτώσεις τους σε (εν ζωή) ανθρώπους παραμένουν άγνωστες.
Άλλη, πρόσφατη έρευνα αποκάλυπτε πως τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό είναι πιθανό να καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά σε ημερήσια βάση και πως το αγελαδινό γάλα μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.
Με πληροφορίες από Guardian