Ομάδα επιστημόνων του τμήματος πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης του MIT (CSAIL) με επικεφαλής την καθηγήτρια Dina Katabi, παρουσίασαν μελέτη τους που δείχνει προς ένα μέλλον όπου το Wi-Fi θα είναι πολύ πιο ασφαλές από το σημερινό, χωρίς να απαιτείται η χρήση passwords.
Το σύστημα των επιστημόνων του διάσημου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης, φέρει την ονομασία Chronos, και μπορεί να εντοπίσει στο χώρο με πολύ μεγάλη ακρίβεια όλες τις συσκευές που επιτρέπεται να συνδεθούν σε αυτό.
Το εντυπωσιακό επίτευγμα λειτουργεί με τη χρήση ενόςμ μόνο access point και υπολογίζοντας τον χρόνο με τον οποίο ταξιδεύει το σήμα από το router προς τις συσκευές, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο μέρος του φάσματος συχνοτήτων, επιτυγχάνοντας να εντοπίσει τις επιτρεπόμενες συσκευές -αλλά και την ακριβή θέση του χρήστη τους- με 20 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από την παρούσα τεχνολογία.
Όπως αναφέρει το mashable η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις όπου κάποιος προσπαθεί να κλέψει σήμα από ένα οικιακό ή ιδιωτικό Wi-Fi, αλλά και σε περιπτώσεις όπως χειρισμού drones όπου το σήμα χρειάζεται να λειτουργεί ανεμπόδιστα σε μια δεδομένη, ελεγχόμενη εμβέλεια, αποτρέποντας επαφή με ανθρώπους ή αντικείμενα. Παρόλα αυτά το εν λόγω σύστημα παρουσιάζει αρκετές τρύπες, ιδίως όσον αφορά την ιδιωτικότητα των χρηστών, ιδίως σε δημόσια δίκτυα.
Δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα Chronos του MIT, στο παρακάτω βίντεο:
σχόλια