Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με το επιτελείο των New York Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως μετά την νίκη τους στις εκλογές τηλεφώνησε στον Τιμ Κουκ για να του δηλώσει πως προτίθεται να πιέσει την Apple να συνεχίσει με την κατασκευή των προϊόντων της στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ υποστήριξε πως στόχος του είναι κατά τη θητεία του να κάνει την Apple να χτίσει ένα μεγάλο εργοστάσιο, ή και περισσότερα, στις ΗΠΑ και να την κάνει να εγκαταλείψει την Κίνα και το Βιετνάμ. Το Verge επικοινώνησε με την εταιρεία προκειμένου να σχολιάσει την είδηση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση και δεν έχει εκδοθεί καμιά ανακοίνωση για την ώρα.
Το σχέδιο του Τραμπ να πείσει ή ακόμη και να πιέσει την Apple να μεταφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ, δεν θα είναι κάτι εύκολο στην εφαρμογή. Δεν είναι μόνο φθηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας που έχει κάνει την Apple να προτιμά το εξωτερικό για την κατασκευή των προϊόντων της, αλλά και η βαθιά εξάρτηση από τις αποδόσεις και εγγυήσεις που χορηγούνται για την εξασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού σε σταθερό ρυθμό. Για να γίνει τώρα κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ, το κόστος θα είναι τεράστιο και η Apple δεν πρόκειται να κάνει μια τέτοια αμφίβολη κίνηση σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι εκτιμήσεις που κάνουν τα διεθνή μίντια είναι πως αν ο Τραμπ πιέσει τον κολοσσό, τότε ο Τιμ Κουκ δεν θα δεχτεί να πέσει αμαχητί.
Σε αυτό το σημείο, ο Τραμπ εκτιμάται πως ρίχνει στο τραπέζι το όνομα του Κουκ για να προκαλέσει εντυπώσεις και να δείξει πως κάνει κάποια πρόοδο, ακριβώς όπως έκανε και την περασμένη εβδομάδα με τον Μπιλ Γκέιτς. Όλες όμως οι κινήσεις του Τραμπ θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον για δύο μήνες μέχρι να αναλάβει την εξουσία και αυτός είναι αρκετός χρόνος για την Apple προκειμένου να προετοιμάσει την απάντησή της σε ενδεχόμενο νέο μέτωπο.
Ποιο θα ήταν ωστόσο το κόστος και πόσο συμφέρουσα θα ήταν η παραγωγή του iPhone αποκλειστικά στις ΗΠΑ; H Deutsche Welle παρουσιάζει σήμερα μια ανάλυση σχετικά με το θέμα και εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ δύσκολο ή και καταστροφικό.
Η Apple αναπτύσσει το iPhone και άλλα προϊόντα της στην έδρα της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας. Εδώ εργάζονται οι περισσότεροι από τους συνολικά 116.000 σχεδιαστές, μηχανικούς και προγραμματιστές, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας, είναι πλήρους απασχόλησης. Την ίδια ώρα, στα 268 καταστήματα της Apple στις ΗΠΑ απασχολούνται πολλοί εργαζόμενοι.
Στην Κίνα γίνεται όμως εξολοκλήρου η παραγωγή του iPhone, όπως συμβαίνει και με σχεδόν όλα τα smartphone του ανταγωνισμού. Η Apple συνεργάζεται με δύο εταιρείες, που έχουν την έδρα τους στην Ταϊβάν: την Hon Hai Precision Industry, γνωστή και ως Foxconn και την Pegatron. Τα τελευταία χρόνια οι δύο εταιρείες κατασκεύαζαν 200.000 iPhone ετησίως.
Σύμφωνα με την ιαπωνική οικονομική επιθεώρηση Nikkei Asian Review η Apple ζήτησε από την Foxconn και την Pegatron να υπολογίσουν το κόστος μιας πιθανής μεταφοράς της παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Pegatron αρνήθηκε να προβεί σε τέτοιους υπολογισμούς, λόγω του υψηλού κόστους της έρευνας. Η Foxconn ωστόσο από την πλευρά της υπολόγισε ότι στην πράξη το κόστος παραγωγής σε ένα τέτοιο σενάριο θα διπλασιαζόταν.
Εντούτοις ο καθηγητής Τζέισον Ντέντρικ από το Πανεπιστήμιο Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά την παγκοσμιοποίηση της βιομηχανίας πληροφορικής, καταλήγει σε διαφορετικά στοιχεία. Αν το κινητό συναρμολογούνταν στις ΗΠΑ από εξαρτήματα που εισάγονταν, το κόστος ανά τεμάχιο θα αυξανόταν κατά 30-40 δολάρια, λόγω του υψηλότερου μισθολογικού κόστους, το οποίο στην Κίνα περιορίζεται μόλις στα 5 δολάρια. Σε περίπτωση όμως που τα iPhone κατασκευάζονταν εξ΄ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, τότε το κόστος θα αυξάνονταν κατά 80 με 90 δολάρια.
Κάποιοι εκτιμούν πως ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι σε θέση να πιέσει την Apple ή άλλες εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, αν το πετύχει, οι ανταγωνιστές θα αποκτούσαν πλεονέκτημα καθώς θα συνέχιζαν να παράγουν σε ανταγωνιστικότερες τιμές στην Κίνα. Στον προεκλογικό του αγώνα πάντως ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει φόρο 45% στις εισαγωγές από την Κίνα.
Σε σχόλιο δημοσιογράφου του δικτύου NBC τον περασμένο Ιούνιο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) δεν επιτρέπει την επιβολή γενικών φόρων, ο Ντόλαντ Τραμπ είχε απαντήσει: «τότε θα επαναδιαπραγματευθούμε ή θα αποχωρήσουμε από τον διεθνή οργανισμό. Ο WTO είναι ούτως ή άλλως καταστροφή». Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Ντέβιτ Φλαθ εκτιμά ότι αν ο Ντ. Τραμπ πραγματοποιήσει τα σχέδιά του επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς, τότε θα πληγεί η παγκόσμια ευημερία: «Η οικονομική απομόνωση των ΗΠΑ είναι μια βλακώδης ιδέα και σε κάθε περίπτωση όχι ένας στόχος που επιδιώκεις να πετύχεις», δηλώνει ο αμερικανός καθηγητής στην DW.
Κατά τον Γκρεκ Λίντεν, του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Apple είναι να παραλαμβάνει στο εργοστάσιό της τα εξαρτήματα που κατασκευάζονται από στην Κίνα και να τα συναρμολογεί μόνη της, παρουσιάζοντας ένα iPhone «συναρμολογημένο στις ΗΠΑ». Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να κοστίσει κατά τον Λίντεν από 10 έως 20 δολάρια ανά iPhone. «Ως προς το αν η Apple θα επιχειρήσει κάτι τέτοιο, εξαρτάται από το πόσο πολύ θέλει μια νίκη ο Τιμ Κουκ,» καταλήγει ο αναλυτής.
Με πληροφορίες από The Verge/ Νew York Times/ Deutsche Welle/ Guardian
σχόλια