Για να μπορέσει η NASA να στείλει αστροναύτες ξανά στη Σελήνη, χρειάζεται μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση του Space Launch System, ενός τεράστιου διαστημικού πύραυλου.
Σήμερα στις 15.33 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης αυτού του τεράστιου πυραύλου σε τροχιά, αυτή τη φορά όμως χωρίς αστροναύτες στην κάψουλα Orion, που θα στείλει στο διάστημα. Το όνομά της αποστολή Artemis I.
Αποστολή Artemis 1
Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 15:33 (ώρα Ελλάδας) αλλά σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων, η εκτόξευση μπορεί να μετατεθεί χρονικά έως και δύο ώρες, έως τις 17:33.
Η διαδικτυακή κάλυψη της τηλεόρασης της NASA για την εκτόξευση Artemis I έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι προγνώσεις δίνουν 80% πιθανότητα ευνοϊκού καιρού στην έναρξη της διαδικασίας αν και οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν σχετικά τις επόμενες δύο ώρες, με τις πιθανότητες να μειώνοντας στο 60% για ευνοϊκό καιρό.
«Κανένα θέμα, κανένας προβληματισμός ή περιορισμός από τα αστραπιαία γεγονότα σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Τζεφ Σπόλντινγκ, ο ανώτερος διευθυντής δοκιμών της NASA για τους κεραυνούς που έπεσαν χθες κοντά στην περιοχή.
Εάν το Artemis I απογειωθεί, η κάλυψη θα συνεχιστεί για περίπου δύο ώρες. Εάν η εκτόξευση αναβληθεί, η NASA έχει προγραμματισμένες εναλλακτικές για τις 2 ή τις 5 Σεπτεμβρίου.
Τι είναι το Space Launch System και το Orion;
Για να φτάσουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι, χρειάζονται έναν μεγάλο πύραυλο και το Space Launch System είναι αυτός ακριβώς ο πύραυλος, ο πιο ισχυρός από τότε που το Κρόνος V μετέφερε αστροναύτες της NASA στη Σελήνη τη δεκαετία του 1960 και του 1970.
Ο πύραυλος που αναμένεται να εκτοξευτεί σήμερα έχει 98.1456 μέτρα ύψος και βάρος περίπου 2.500 τόνων. Ο "S.L.S" έχει κάποιες οπτικές ομοιότητες με τα διαστημικά λεωφορεία που έχουν αποσυρθεί.
Για να απλοποιήσει την ανάπτυξη του νέου πυραύλου της για τη Σελήνη, η NASA επαναχρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της τεχνολογίας των διαστημικών λεωφορείων της δεκαετίας του 1970.
Το φορτίο του Space Launch είναι το Orion, μια κάψουλα που έχει σχεδιαστεί για ταξίδια πολλών εβδομάδων πέρα από τη τροχιά της Γης. Δεν θα έχει πλήρωμα σε αυτήν την πτήση, αλλά έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες. Εάν αυτή η πτήση είναι επιτυχής, τότε το Artemis ΙΙ θα είναι επανδρωμένη αποστολή.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης;
Κάτι περισσότερο από δύο λεπτά μετά την απογείωση, οι δύο πιο αδύνατοι πλαϊνοί ενισχυτές που είναι συνδεδεμένοι στο γιγάντιο βασικό στέλεχος του Space Launch System θα εξαντλήσουν τα στερεά καύσιμα τους και θα πέσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, οι τέσσερις κινητήρες της βασικής δομής θα σβήσουν. Στη συνέχεια, ο κορμός θα αποσπαστεί και το δεύτερο κομμάτι του πυραύλου και η κάψουλα Orion θα μείνουν μόνα τους στο διάστημα.
Περίπου μιάμιση ώρα μετά την εκτόξευση, το δεύτερο τμήμα ενεργοποιείται ξανά για περίπου 18 λεπτά, ωθώντας τον Orion σε μια πορεία προς τη Σελήνη. Θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός του Orion και από το δεύτερο τμήμα.
Την 6η Ημέρα, το Orion θα μπει σε τροχιά του γύρω από τη Σελήνη.
Την 24η Ημέρα, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στη Γη. Εάν το Artemis I ξεκινήσει τη Δευτέρα, η επιστροφή θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου, τερματίζοντας μια αποστολή 42 ημερών.
Με πληροφορίες των NewYorkTimes