Το διαστημικό σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) κατέγραψε θεαματικές εικόνες υψηλής ανάλυσης του Δία, σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Οι εικόνες που επεξεργάστηκαν επιστήμονες και εθελοντές με ιδιαίτερη επιδεξιότητα στην επεξεργασία εικόνας, παρουσιάζουν τους περίπλοκους στροβίλους στην επιφάνεια του πλανήτη, με την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, την τεράστια καταιγίδα που διαρκεί 300 χρόνια μέχρι σήμερα, να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.
«Ο Δίας είναι τεράστιος, όμως κάνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον άξονά του σε μόλις 10 ώρες. Αυτό προκαλεί πανίσχυρους αεροχειμάρρους που χωρίζουν τα νέφη του σε διακριτικές ζώνες, όπως φαίνεται στη συγκλονιστική εικόνα από το Juno που επεξεργάστηκε επιστήμονας - εθελοντής, Ντέιβιντ Μάριοτ» έγραφε στο Instagram της αποστολής Juno της NASA στα τέλη Μαΐου.
Το σκάφος κάθε 53 ημέρες πλησιάζει στον πλανητικό αυτό γίγαντα αερίων και όταν το κάνει καταγράφει εικόνες ολοένα και πιο εντυπωσιακές. Έπειτα, το ακατέργαστο αυτό φωτογραφικό υλικό φτάνει στα χέρια ομάδας επιστημόνων που το επεξεργάζονται. Εκτός από τους επιστήμονες, στην επεξεργασία των εικόνων συμμετέχουν συχνά και κάποιοι εθελοντές.
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό της ατμόσφαιράς του είναι η Μεγάλη Ερυθρά (κόκκινη) Κηλίδα.
Το διαστημικό σκάφος -που πήρε το όνομά του από την Ήρα, τη γυναίκα του Δία σύμφωνα με τη μυθολογία- δημιουργήθηκε με μόνο στόχο να διεξάγει επιστημονική έρευνα για την προέλευση και την εξέλιξη του Δία.
Στις αρχές Μαΐου, οι αστρονόμοι απαθανάτισαν κάποιες από τις πιο ευκρινείς εικόνες του Δία που έχουν ποτέ καταγραφεί από τη γη, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως «lucky imaging».
Οι παρατηρήσεις από το αστεροσκοπείο που βρίσκεται στο ανενεργό ηφαίστειο Μάουνα Κέα της Χαβάης, αποκαλύπτουν συστήματα καταιγίδας και κεραυνούς ανάμεσα σε νέφη πάγου και νερού. Οι εικόνες αποτυπώνουν τα ζεστά, βαθιά στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη.