Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει πώς το ρόβερ Perseverance θα προσεδαφιστεί στον Άρη, στις 18 Φεβρουαρίου.
Το βάρους ενός τόνου ρόβερ θα σταλεί στον κρατήρα Jezero, όπου θα κάνει έρευνα για ενδείξεις για το αν υπήρξε ζωή εκεί. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει πρώτα να προσεδαφιστεί ομαλά.
Η σειρά ελιγμών που απαιτούνται για την προσεδάφιση στον Άρη συχνά αναφέρεται ως «τα επτά λεπτά τρόμου» και υπάρχει λόγος. Τόσα πολλά πράγματα πρέπει να πάνε σωστά, σε ένα τρομακτικά μικρό χρονικό διάστημα, διαφορετικά η εισερχόμενη αποστολή θα δημιουργήσει μια... πολύ μεγάλη- και ακριβή- νέα τρύπα στον κόκκινο πλανήτη.
Επιπλέον, η αποστολή είναι αυτόνομη. Για κάθε κίνηση που καταγράφεται στο animation που δημοσίευσε η NASA, η εντολή θα πρέπει να δοθεί από τους υπολογιστές στο σκάφος.
Η περιπέτεια θα ξεκινήσει σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων πάνω από τον Άρη, όταν το ρόβερ θα αρχίσει να έρχεται αντιμέτωπο με την ατμόσφαιρα. Σε αυτό το σημείο, το όχημα- μέσα στην προστατευτική κάψουλα- θα ταξιδεύει με ταχύτητα 20.000 χλμ./ώρα.
Μέσα σε σχεδόν 300 δευτερόλεπτα το σύστημα καθόδου θα πρέπει να μειώσει την ταχύτητα αυτή σε λιγότερο από 1 μ./δευτερόλεπτο στην επιφάνεια. Η περισσότερη δουλειά γίνεται από μία θερμική ασπίδα.
Καθώς η κάψουλα βουτά βαθύτερα στον αέρα του Άρη, θερμαίνεται στους πάνω από 1.000 βαθμούς Κελσίου, αλλά την ίδια ώρα η αντίσταση επιβραδύνει δραματικά την πτώση. Μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξει το υπερηχητικό αλεξίπτωτο στην πίσω πλευρά της κάψουλας, η ταχύτητα έχει ήδη μειωθεί σε 1.200 χλμ./ ώρα.
Το Perseverance θα κινείται με το πλάτους 21,5 μ. αλεξίπτωτο για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, μειώνοντας περαιτέρω την ταχύτητα εισόδου. Αλλά η πιο περίπλοκη φάση ακολουθεί.
Σε υψόμετρο 2 χιλιομέτρων- κι ενώ θα κινείται με 100 μ./ δευτερόλεπτο- το ρόβερ και το «Skycrane» του θα χωριστούν από την κάψουλα και θα πέσουν. Οχτώ πύραυλοι θα πυροδοτηθούν στη βάση του «γερανού», για να φέρουν το ρόβερ σε θέση αιώρησης λίγο πάνω από την επιφάνεια και νάιλον καλώδια θα χρησιμοποιηθούν για να κατέβει το αξίας δισεκατομμυρίων όχημα στο έδαφος.
Όταν το Perseverance ανιχνεύσει την επαφή, θα πρέπει αμέσως να κόψει τα καλώδια, διαφορετικά θα το σύρει πίσω του ο «γερανός» καθώς θα πετάξει μακριά για να «αχρηστευτεί» σε ασφαλή απόσταση.
Η ακολουθία αυτή φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ίδια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για την προσεδάφιση του προηγούμενου ρόβερ της NASA, του Curiosity, στον Άρη, πριν από οχτώ χρόνια. Όμως, τα εργαλεία πλοήγησης έχουν βελτιωθεί, προκειμένου το Perseverance να κατέβει σε μία ζώνη προσεδάφισης που θα έχει προσδιοριστεί με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν γίνει αυτό, για να σταλεί το σήμα από τον Άρη στη Γη θα χρειαστούν περίπου 700 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι όταν η NASA λάβει το μήνυμα από το ρόβερ ότι μπήκε στην ατμόσφαιρα, η αποστολή θα είναι ήδη για αρκετά λεπτά στην επιφάνεια του πλανήτη- «νεκρή» ή «ζωντανή».
Το ρομπότ θα καταγράψει την κάθοδο με κάμερα και μικρόφωνα. Τα αρχεία θα σταλούν στη Γη μετά την προσεδάφιση, αν όλα πάνε καλά.
Με πληροφορίες από BBC