Το επίπεδο αντισωμάτων των ασθενών που ανέρρωσαν από τον κορωνοϊό μειώθηκε απότομα 2-3 μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με νέα κινεζική έρευνα.
Το συμπέρασμα αυτό των Κινέζων επιστημόνων- το οποίο εγείρει ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας στον κορωνοϊό- αφορά τόσο τους συμπτωματικούς όσο και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, στις 18 Ιουνίου και αναδεικνύει τους κινδύνους που ενέχουν τα λεγόμενα «διαβατήρια ανοσίας». Επιπλέον, στηρίζει την παρατεταμένη εφαρμογή μέτρων για τη δημόσια υγεία, όπως οι κοινωνικές αποστάσεις και η απομόνωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Στην έρευνα μετείχαν 37 συμπτωματικοί και άλλοι τόσοι ασυμπτωματικοί ασθενείς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν βρεθεί θετικοί στο αντίσωμα IgG- ένας από τους βασικούς τύπους αντισωμάτων που επιφέρει η μόλυνση, πάνω από το 90% εμφάνισαν απότομη μείωση μέσα σε 2-3 μήνες.
Η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν μεγαλύτερη από 70%, τόσο στους συμπτωματικούς όσο και στους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Στα εξουδετερωτικά αντισώματα η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν 11,7% για τους ασθενείς με συμπτώματα και 8,3% για τους ασυμπτωματικούς.
Η μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Chongging- ένα παράρτημα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών- όπως και από άλλα ινστιτούτα. Η έρευνα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος να μπορούν να προσφέρουν προστασία, δήλωσε ο Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Κάποια κύτταρα απομνημονεύουν τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ιού μετά την πρώτη μόλυνση και μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική προστασία, αν υπάρξει δεύτερη μόλυνση, εξήγησε. Επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν αν αυτός ο μηχανισμός ισχύει και για τον νέο κορωνοϊό. «Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δεν σημαίνει ότι ο ουρανός πέφτει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ήταν μικρός ο αριθμός των ασθενών που μετείχαν σε αυτή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters