Ο «ήρωας» που σταμάτησε την εξάπλωση των κυβερνοεπιθέσεων είναι 22 ετών, αυτοδίδακτος και μένει με τους γονείς του

Ο «ήρωας» που σταμάτησε την εξάπλωση των κυβερνοεπιθέσεων είναι 22 ετών, αυτοδίδακτος και μένει με τους γονείς του Facebook Twitter
1

Ο «ήρωας» του Σαββάτου, ο Βρετανός ερευνητής σε θέματα κυβερνοασφάλειας που κατάφερε να σταματήσει την παγκόσμια εξάπλωση του ransomware της Wannacry προειδοποιεί ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν έχουν τελειώσει.

Οι συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή το μεσημέρι από τη Βρετανία και την Ισπανία και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε περισσότερες από 99 χώρες, προκάλεσαν χάος στο διαδίκτυο.

Μεγάλες εταιρίες, όπως η FedEx και η ισπανική εταιρία τηλεπικοινωνιών Telefónica, δέχτηκαν επίθεση ενώ στη Βρετανία, το σύστημα υγείας σχεδόν κατέρρευσε καθώς τα νοσοκομεία έχασαν τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συστημάτων τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν προγραμματισμένες εγχειρήσεις και το ιατρικό προσωπικό να μην έχει πρόσβαση σε αποτελέσματα εξετάσεων, ακτινογραφίες και αρχεία ασθενών.

Τη ζημιά, ωστόσο, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη κατάφερε να περιορίσει ένας Βρετανός τεχνικός που διατηρεί λογαριασμό στο Twitter με το όνομα @malwaretechblog, με τη βοήθεια του Darien Huss από την εταιρία κυβερνοασφαλείας Proofpoint. Οι δύο τους κατάφεραν να εντοπίσουν και να απενεργοποιήσουν έναν «διακόπτη ασφαλείας» (σ.σ. «kill switch») που ήταν εγκατεστημένος μέσα στο κακόβουλο λογισμικό.

Ο ερευνητής, που συστήνεται μόνο με το ψευδώνυμο MalwareTech είναι ένας 22χρονος από τη νοτιοδυτική Αγγλία που εργάζεται για την εταιρία ασφαλείας Kryptos Logic στο Λος Άντζελες.

«Ήμουν έξω και έτρωγα με ένα φίλο και όταν επέστρεψα γύρω στις 3 το μεσημέρι διάβασα μία σειρά από ειδήσεις που έκαναν λόγο για κυβερνοεπιθέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και άλλους βρετανικούς οργανισμούς» δήλωσε στη Guardian. «Έριξα μία ματιά και βρήκα ένα δείγμα του malware πίσω από την επίθεση. Στη συνέχεια παρατήρησα ότι το κακόβουλο λογισμικό ήταν συνδεδεμένο με ένα domain που δεν ήταν κατοχυρωμένο. Το αγόρασα χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θα προκαλούσε εκείνη τη στιγμή».

Το «kill switch» ήταν περασμένο στον κώδικα του λογισμικού, για την περίπτωση που ο δημιουργός του επιθυμούσε να σταματήσει την εξάπλωσή του. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται συνήθως ένα πολυσύλλαβο και ακατανόητο domain name στο οποίο το λογισμικό θα απηύθυνε το αίτημά του (σ.σ. με έναν τρόπο αντίστοιχο που ψάχνουμε στο ίντερνετ τη διεύθυνση κάποιου site). Αν το αίτημα επιστρέψει δείχνοντας ότι το domain είναι ενεργό, τότε ο διακόπτης ασφαλείας ενεργοποιείται και το λογισμικό σταματά να εξαπλώνεται.

Όπως εξήγησε ο 22χρονος, αγόρασε το domain γιατί η δουλειά της εταιρίας του είναι να παρακολουθεί διάφορα botnets (σ.σ. ιδιωτικά δίκτυα υπολογιστών που έχουν μολυνθεί με το ίδιο κακόβουλο λογισμικό), «και με την κατοχύρωση αυτών των domains μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη άποψη σχετικά με το πως εξαπλώνεται το botnet. Η πρόθεση ήταν απλώς να παρακολουθήσουμε την εξάπλωση του ransomware και να δούμε αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να κάνουμε αργότερα. Αλλά στην πραγματικότητα σταματήσαμε τον ιό, απλώς κατοχυρώνοντας το domain».

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ωρών οι εναλλαγές συναισθημάτων θύμιζαν τρενάκι του λούνα παρκ. «Αρχικά κάποιος ανέφερε λανθασμένα ότι εμείς ήμασταν που προκαλέσαμε την μόλυνση επειδή κατοχυρώσαμε το domain, οπότε φρίκαρα για λίγο ωσότου συνειδητοποίησα ότι είχε γίνει ακριβώς το αντίθετο και το είχαμε σταματήσει», δήλωσε ο MalwareTech.

Ο 22χρονος Βρετανός προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του γιατί, όπως είπε, «δεν έχει κανένα νόημα να αποκαλύπτω προσωπικές πληροφορίες, προφανώς εργαζόμαστε εναντίον κακών ανθρώπων και δεν θα είναι χαρούμενοι γι΄αυτό που έγινε».

Είπε, επίσης, ότι σχεδιάζει να κρατήσει το URL, καθώς αυτός και οι φίλοι του συνεχίζουν να συλλέγουν IP's και να τις στέλνουν σε υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να ενημερωθούν οι χρήστες που είναι μολυσμένοι, αφού δεν το γνωρίζουν όλοι.

Προειδοποίησε ακόμη τους χρήστες να θωρακίσουν τα συστήματά τους, προειδοποιώντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Οι χάκερς θα βρουν πως το σταματήσαμε, θα αλλάξουν τον κώδικα και θα ξαναρχίσουν τις επιθέσεις. Ενεργοποίησε την αναβάθμιση των Windows, αναβαθμίστε και κάντε επανεκκίνηση».

Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αποκάλυψε ο MalwareTech είναι πως βρήκε την πρώτη του δουλειά αμέσως μετά το σχολείο χωρίς προϋπηρεσία ή πραγματικά προσόντα, αλλά και πως αποφάσισε να μην πάει πανεπιστήμιο για να φτιάξει ένα τεχνολογικό blog όπου θα έγραφε για software.

«Ήταν πάντα ένα είδους χόμπι για εμένα, είμαι αυτοδίδακτος. Βρήκα δουλειά αμέσως μόλις έφτιαξα τον πρώτο ανιχνευτή botnets, τον οποίο η εταιρία που εργάζομαι είδε και επικοινώνησε μαζί μου ρωτώντας αν ήθελα δουλειά. Εργάζομαι εδώ περίπου ένα χρόνο και δύο μήνες».

Αλλά ο «σκοτεινός ιππότης του βαθέως διαδικτύου» όπως τον αποκαλεί η βρετανική εφημερίδα ζει ακόμα με τους γονείς του, γεγονός για το οποίο αστειεύτηκε χαρακτηρίζοντας το «τόσο στερεοτυπικό». Η μάνα του, ανέφερε, είναι ενήμερη για το τι έγινε και πολύ ενθουσιασμένη αλλά μέχρι την ώρα που έδινε τη συνέντευξη δεν είχε επιστρέψει στο σπίτι. «Είμαι σίγουρος ότι η μάνα μου θα τον ενημερώσει», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM