H OpenAI διανύει μια ταραχώδη περίοδο. Η νεοσύστατη εταιρεία έχασε ερευνητές ασφαλείας, στη συνέχεια διέλυσε την ομάδα για την πρόληψη από την «κακή τεχνητή νοημοσύνη», αργότερα δέχτηκε καταιγισμό επικρίσεων σχετικά με την ασφάλεια των ερευνητών που αποχώρησαν και εν τέλει κατάφερε να εμπλακεί ακόμα και σε μια δημόσια κόντρα με τη Σκάρλετ Γιόχανσον.
Εν μέσω όλων αυτών, αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία OpenAI αναγκάζει κάθε εργαζόμενο που αποχωρεί από την εταιρεία να υπογράφει συμφωνίες μη δυσφήμισης και μη αποκάλυψης πληροφοριών, προκειμένου να διατηρήσει το μετοχικό της κεφάλαιο. Ο διευθύνων σύμβουλος του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη της ρήτρας.
Όμως η δημοσιογράφος του Vox, Kelsey Piper, απέσπασε εκατοντάδες έγγραφα από πρώην εργαζόμενους που φέρουν τις υπογραφές στελεχών της OpenAI, συμπεριλαμβανομένου του Άλτμαν και περιγράφουν λεπτομερώς την πρακτική αυτή. Το Vox δημοσίευσε αρκετά από αυτά τα έγγραφα σε ένα πρόσφατο άρθρο.
«Μου φαίνεται ότι μου ζητείται να υπογράψω διάφορα δικαιώματα σε αντάλλαγμα για να μου επιτραπεί να διατηρήσω το κεκτημένο μετοχικό μου κεφάλαιο», έγραψε ένας πρώην εργαζόμενος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της OpenAI. Το OpenAI δήλωσε στο Vox ότι αφαιρεί τις ρήτρες μη δυσφήμισης και απαλλάσσει τους πρώην υπαλλήλους από αυτές.
Η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό στοιχείο της υπεύθυνης κατασκευής τεχνητής νοημοσύνης. Υπάρχει ένα περιβάλλον ψεμάτων και καταχρηστικής συμπεριφοράς που φαίνεται να περιβάλλει αυτή την εταιρεία, το οποίο είτε προμηνύει κακό για την OpenAI, είτε για όλους τους άλλους, σύμφωνα με το Vox.
Η ανώτερη ηγεσία της OpenAI έχει μιλήσει εκτενώς για τις ευθύνες της όσον αφορά τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική συμβολή, με τον ίδιο τον Άλτμαν να δηλώνει στο Κογκρέσο πέρυσι ότι «οι χειρότεροι φόβοι μου είναι ότι εμείς - ο τομέας, η τεχνολογία, η βιομηχανία - θα προκαλέσουμε σημαντική ζημιά στον κόσμο».
Τον Νοέμβριο, ο Άλτμαν απολύθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε μόνο ότι ο διευθύνων σύμβουλος «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής με το διοικητικό συμβούλιο». Η ξαφνική απόλυση προκάλεσε την άμεση κατακραυγή των εργαζομένων, ιδίως καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν έδωσε λεπτομερέστερη εξήγηση για το τι δικαιολογούσε την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου μιας κορυφαίας παγκοσμίως τεχνολογικής εταιρείας.
Σύντομα ο Άλτμαν κανόνισε μια συμφωνία για να πάρει ουσιαστικά την εταιρεία και τους περισσότερους από τους υπαλλήλους της μαζί του στη Microsoft, πριν τελικά αποκατασταθεί, με μεγάλο μέρος του διοικητικού συμβουλίου να παραιτείται στη συνέχεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times «η επαναπρόσληψη του Άλτμαν περιόρισε ένα εταιρικό δράμα και είχε όλη την προσοχή των media, αλλά και την ακλόνητη πίστη ορισμένων μελών της A.I. κοινότητας ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή σε αυτό που χτίζεται».
Τι είναι η OpenAI
Η OpenAI είναι η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ένα chatbot που έχει εντυπωσιάσει τους χρήστες με την ικανότητά του να παράγει εξαιρετικά πειστικές απαντήσεις κειμένου μετά από αιτήματα χρηστών, από τη συγγραφή ακαδημαϊκών δοκιμίων έως τη δημιουργία συνταγών και τη σύνοψη μεγάλων εγγράφων.
Έχει επίσης αναπτύξει το Dall-E, ένα εργαλείο που παράγει εικόνες από μηνύματα κειμένου. Πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, η OpenAI φέρεται να βρισκόταν σε συνομιλίες για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας συγκέντρωσης κεφαλαίων που θα οδηγούσε στην αποτίμηση της επιχείρησης περί τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.