Ο αείμνηστος φυσικός και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ προκάλεσε διαμάχες υποδηλώνοντας ότι μια νέα φυλή υπερανθρώπων θα μπορούσε να αναπτυχθεί από πλούσιους που επιλέγουν να επεξεργαστούν το δικό τους και το DNA των παιδιών τους.
Ο Χόκινγκ, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο, έκανε τις προβλέψεις σε μια συλλογή άρθρων και δοκίμων που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.
Ο επιστήμονας παρουσίασε στα δοκίμιά του την πιθανότητα η γενετική μηχανική να δημιουργήσει ένα νέο είδος υπεράνθρωπου που θα μπορούσε να καταστρέψει την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Τα δοκίμια, που δημοσιεύτηκαν στους Sunday Times, γράφτηκαν ως προετοιμασία ενός βιβλίου που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.
«Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν πώς να τροποποιήσουν τόσο τη νοημοσύνη όσο και ένστικτα όπως η επιθετικότητα», έγραψε ο Χόκινγκ.
«Το πιθανότερο είναι πως θα περάσουν νόμοι κατά της γενετικής μηχανικής στους ανθρώπους. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στον πειρασμό να βελτιώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η μνήμη, η αντοχή στις ασθένειες και η διάρκεια ζωής τους».
Στο βιβλίο «Σύντομες απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα» (Brief Answers to the Big Questions) ο Χόκινγκ αναφέρει πως πλούσιοι άνθρωποι σύντομα θα είναι σε θέση να επιλέξουν να επεξεργαστούν το γενετικό τους κώδικά για να δημιουργήσουν υπεράνθρωπες εκδοχές με ενισχυμένη μνήμη, αντοχή στις ασθένειες, νοημοσύνη και μακροζωία.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι καθώς οι ανακαλύψεις στη γενετική θα εξελίσσονται, θα κάνουν ελκυστική για τους ανθρώπους την προοπτική του να βελτιώσουν τον εαυτό τους.
«Μόλις εμφανιστούν αυτοί οι υπεράνθρωποι, θα υπάρξουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα με τους μη εξελιγμένους ανθρώπους, οι οποίοι δεν θα είναι σε θέση να τους ανταγωνιστούν», έγραψε.
«Προφανώς, θα πεθάνουν ή θα γίνουν ασήμαντοι. Αντ' αυτού, θα υπάρξει ένας αγώνας αυτοσχεδιασμού από όντα που θα βελτιώνονται με έναν συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό», προβλέπει.
Τα σχόλια αναφέρονται σε τεχνικές όπως το Crispr-Cas9, ένα σύστημα επεξεργασίας DNA που εφευρέθηκε πριν από έξι χρόνια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να τροποποιούν επιβλαβή γονίδια ή να προσθέτουν νέα. Το νοσοκομείο Great Ormond Street για παιδιά στο Λονδίνο έχει χρησιμοποιήσει την επεξεργασία γονιδίων για τη θεραπεία των παιδιών με μια ανθεκτική μορφή λευχαιμίας.
Ο Guardian σημειώνει πάντως στον αντίποδα των ισχυρισμών αυτών πως οι άνθρωποι θα φοβηθούν και θα αποθαρρυνθούν από τις παρενέργειες. Ο αστρονόμος Λορντ Ρις, ο οποίος ήταν φίλος του Χόκινγκ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αλλά συχνά διαφώνησε με τον ομότιμό του, σημείωσε ότι μια τράπεζα σπερματοζωαρίων στην Καλιφόρνια η οποία προσέφερε μόνο σπέρμα από «ελίτ» δότες, συμπεριλαμβανομένων νικητών βραβείων Νόμπελ, είχε κλείσει λόγω έλλειψης ζήτησης.
σχόλια