Η ερώτηση, «Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια;» δεν θα ακουγόταν ποτέ από τον εφευρέτη Τόμας Έντισον, που παράγγελνε σούπα στους υποψηφίους για δουλειά και παρατηρούσε πώς την έτρωγαν μπροστά του.
Η ασυνήθιστη μέθοδος προκάλεσε πρόσφατα αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στους αναγνώστες ενός άρθρου του ιστορικού Άντριου Μάρτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Έντισον απολάμβανε να συμμετάσχει προσωπικά στη διαδικασία της συνέντευξης, καθώς ήθελε να διασφαλίσει ότι τα έργα του θα ήταν σε ικανά χέρια - και μερικές φορές έκανε την συνέντευξη καλώντας υποψήφιους υπαλλήλους έξω για ένα γεύμα και παραγγέλνοντας σούπα πριν το κυρίως γεύμα.
Αν πρόσθεταν αλάτι και πιπέρι πριν δοκιμάσουν τη σούπα ή την δοκίμαζαν και μετά έκριναν αν χρειάζεται καρυκεύματα, καθόριζε την καριέρα τους.
Αν οι υποψήφιοι περίμεναν πριν προσθέσουν αλάτι και πιπέρι, ήταν πιο πιθανό να τους εμπιστευτεί να δουλέψουν μαζί του, καθώς δεν του άρεσαν οι άνθρωποι που έβαζαν καρυκεύματα στη σούπα τους πριν καν τη δοκιμάσουν, επειδή έκαναν υποθέσεις.
Οι υποψήφιοι που πρόσθεσαν αλάτι και πιπέρι από την αρχή στερούνταν περιέργειας και ανοιχτού μυαλού, σύμφωνα με τον εφευρέτη. Θεωρούσε ότι οι βιαστικές κρίσεις τους θα μπορούσαν να διαταράξουν τη διαδικασία ανάπτυξης των έργων του.
Η τακτική συνεντεύξεων του Τόμας Έντισον μπορεί να θεωρείται αλλόκοτη σήμερα, αλλά η Jessica Stillman της Inc. λέει ότι υπάρχει μια πτυχή που οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να εφαρμόσουν στις δικές τους συνεντεύξεις, δηλαδή να δίνουν στους υποψηφίους μια ευκαιρία να αποδείξουν για τι είναι ικανοί, αντί να κρίνονται από τα λόγια τους.
Συχνά, οι εταιρείες βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν διαπιστώνουν ότι οι υπάλληλοί τους δεν είναι τόσο ταλαντούχοι όσο πούλησαν οι ίδιοι τον εαυτό τους. Εξάλλου, είναι εύκολο να πει κανείς ψέματα σε μια συνέντευξη, οπότε πιο πρακτικά είναι τυχόν δοκιμαστικά πρότζεκτ.