Συνάντηση με μερικά από τα κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων τεχνολογικών κολοσσών της Silicon Valley είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον πύργο του στο Μανχάταν.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια αναστροφής του κλίματος αμοιβαίας απαξίωσης που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης βρέθηκαν οικονομικά θέματα. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και η μείωση των φόρων και της εμπορικής δυναμικής στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Από την άλλη μεριά, παρακάμφθηκαν τα ζητήματα διαφωνιών που έχει η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας με τον Τραμπ για θέματα που σχετίζονται από τη μετανάστευση μέχρι την ψηφιακή πειρατεία, σύμφωνα με την μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου.
Ο Τραμπ πρότεινε η συνάντηση αυτή, να γίνεται κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν τρία από τα μεγαλύτερα παιδιά του (σ.σ. ο Ντόναλντ Τζούνιορ, ο Έρικ και η Ιβάνκα).
Η συμμετοχή τους, στη συνάντηση εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.
Ωστόσο, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των επιχειρήσεων του στα παιδιά του, από τη στιγμή που θα αναλάβει επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα.
Στη συνάντηση συμμετείχε κι ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενώ από πλευράς Silicon Valley έδωσαν το παρών κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και διαδικτυακών κολοσσών, όπως ο Τιμ Κουκ (Apple Inc), η Σέριλ Σαντμπεργκ (Facebook Inc), ο Έλον Μασκ (Tesla Motors Inc), οι Λάρι Πέιτζ και Έρικ Σμιντ (Alphabet Inc), ο Τζεφ Μπέζος (Amazon.com), o Σάτια Ναντέλα (Microsoft Corp) και η Τζίνι Ρόμετι (IBM).
«Είστε σπάνιοι άνθρωποι κι ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να σας βοηθήσουμε θα το κάνουμε για σας. Μπορείτε να επικοινωνείτε με τους ανθρώπους μου, Μπορείτε να επικοινωνείτε με εμένα, δεν έχει σημασία. Δεν υπάρχει επίσημη ιεραρχία διοίκησης. Θα κάνουμε δίκαιες εμπορικές συμφωνίες. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εύκολη για σας, αναφορικά με το εξαγωγικό εμπόριο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τραμπ.
Ωστόσο, από τη συνάντηση έλειπε ο διευθύνων σύμβουλος (ή οποιοσδήποτε εκπρόσωπος) του Twitter Jack Dorsey, ο άνθρωπος που δημιούργησε το πιο αγαπημένο μέσο επικοινωνίας του νεοεκλεγέντα προέδρου.
Όπως έγραψε το Politico, η απουσία εκπροσώπου ενός από τα δημοφιλέστερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο δεν ήταν τυχαία και οφείλεται στην άρνηση του Twitter να δημιουργήσει ένα emoji που θα συνόδευε το hashtag «Crooked Hillary» (σ.σ. διεφθαρμένη Χίλαρι), το χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από το επιτελείο Τραμπ για να πλήξει το κύρος της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, ο Gary Coby, υπεύθυνος για την ψηφιακή διαφήμιση και τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ έγραψε σε ένα blog πως ο Dorsey ενεπλάκη προσωπικά και εμπόδισε το επιτελεία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών από το να δημιουργήσει ένα ειδικό emoji, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας ύψους 5 εκατ. δολαρίων με την εταιρία.
Το emoji θα αναπαριστούσε μικρές σακούλες με χρήματα που κλέβονταν και θα εμφανίζονταν στους χρήστες του Twitter, στη θέση του hashtag #CrookedHillary.
To επιτελείο Τραμπ επέμεινε ότι το Twitter δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση καθώς η συμμετοχή του στην ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας είναι σημαντικά μικρότερη από τις άλλες εταιρίες.
Με στοιχεία από Independent και ΑΠΕ - ΜΠΕ