Σε πτώση βρίσκεται η μετοχή της Apple από τον Οκτώβριο και το BBC προσπάθησε να ερμηνεύσει τα αίτια σε μια ανάλυση που επικεντρώνεται σε τέσσερις λόγους.
Η τιμή της μετοχής έχει πέσει πάνω από 30% από τον Οκτώβριο προκαλώντας τριγμούς στην ευρύτερη αγορά. Πλέον πωλείται έναντι 180 δολαρίων, με το 2018 να βρίσκεται λίγο πριν την εκπνοή του.
Τι γίνεται λοιπόν με τη πρώτη αμερικανική εταιρεία που η αγοραία της αξία άγγιξε το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, τον τεχνολογικό γίγαντα που λανσάρισε προϊόντα που καθόρισαν τις τάσεις της αγοράς, την εταιρεία που ο όγκος των μετρητών που συγκέντρωσε είναι μεγαλύτερος από την οικονομία μερικών κρατών και που οι καταναλωτές της ήταν τόσο πιστοί ώστε να κατασκηνώνουν νύχτα για να αποκτήσουν τα προϊόντα της;
Το BBC εντοπίζει τέσσερις λόγους που η λάμψη της Apple αρχίζει να θαμπώνει.
- Ο πρώτος λόγος είναι η ανησυχία των επενδυτών για τις πωλήσεις των iPhone. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία αποκάλυψε μία νέα σειρά προϊόντων αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως ο ενθουσιασμός που δημιούργησαν μεταφράζεται σε πωλήσεις.
Τα νούμερα που έδωσε η εταιρεία, για την ετήσια αύξηση των εσόδων για την περίοδο των διακοπών, μια περίοδο που οι οικογένειες αγοράζουν τα πιο πρόσφατα γκάτζετ, απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Παράλληλα, πρόσφατες ανακοινώσεις για μειώσεις της παραγωγής σε μερικούς από τους προμηθευτές της εταιρείας, αύξησε την αγωνία, παρότι τέτοιες κινήσεις είναι πολύ δύσκολες για να ερμηνευτούν.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν η Apple αποφάσισε να σταματήσει να δημοσιοποιεί πόσα iPhones, iPads και άλλα προϊόντα που έχει πουλήσει κάθε τρίμηνο, δημιουργώντας υποψίες ότι είχε κάτι να κρύψει.
- Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τις υψηλές τιμές των προϊόντων της που μπορούν να αφήσουν την εταιρεία εκτεθειμένη αν η οικονομία υποχωρήσει.
Τα τελευταία χρόνια η Apple ανταποκρίθηκε στη μείωση των πωλήσεων των smart phone, αυξάνοντας τις τιμές, μια κίνηση που βοήθησε την εταιρεία να κάνει ρεκόρ εσόδων.
Ωστόσο η παγκόσμια ανάπτυξη, όπως και των ΗΠΑ, αναμένεται να επιβραδυνθεί και τα πρόσφατα δεδομένα για την κατανάλωση αποκαλύπτουν μια ανάμικτη εικόνα.
Με την Apple να ζητάει 750 δολάρια για το φθηνότερο από τα νέα της iPhone, βρίσκεται σε κίνδυνο σε περίπτωση επιβράδυνσης της οικονομίας. Και οι δικές της προβλέψεις πωλήσεων έχουν επιδεινώσει αυτούς τους φόβους.
- Ο τρίτος λόγος αφορά το ότι οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της Apple. Η ίδια η εταιρεία αναγνωρίζει πως τα ApplePay, Apple Music και App store αποτελούν τον επόμενο μεγάλο μοχλό ανάπτυξης.
Αλλά οι επενδυτές έχουν ακόμα πολλά ερωτήματα. Η Apple δεν έχει ακόμα κοινοποιήσει επίσημα τα σχέδιά της για την τηλεόραση και τις ταινίες και οι στόχοι της για την είσοδο στην υγεία παραμένουν σχετικά ασαφής.
- Ο τέταρτος λόγος ξεφεύγει από τα όρια της εταιρείας. Όπως γράφει το BBC στην Apple αντανακλώνται οι ευρύτερες ανησυχίες της αγοράς όπως η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Συνολικά ο τομέας της τεχνολογίας έχει πληγεί σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επενδυτές αφήνουν την βιομηχανία που είχαν αποφέρει κέρδη νωρίτερα φέτος.
Τώρα η κατασκευάστρια του iPhone έχει επίσης επηρεαστεί από τους φόβους της αγοράς οι οποίοι είναι πολλοί και ανάμεσα τους οι υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, τα αυξανόμενα επιτόκια, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Σημειώνεται πως η ευρύτερη Κίνα, συμπεριλαμβανομένου το Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν αποτελεί πηγή του 20% των εσόδων της εταιρείας. Η Apple στηρίζεται ακόμη στους εκεί κατασκευαστές παρότι τα προϊόντα της έχουν εξαιρούνται από τους δασμούς μέχρι σήμερα.