Οι άνθρωποι είχαν αποικήσει στην Αμερική πολύ νωρίτερα από ό, τι πιστεύαμε, σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημών από το Μεξικό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά οι άνθρωποι ζούσαν εκεί πριν από 33.000 χρόνια, πολλά περισσότερα χρόνια δηλαδή από την ευρέως αποδεκτή χρονολογία για τον πρώιμο οικισμό της Αμερικής.
Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εργασίες στο Chiquihuite Cave, ένα καταφύγιο σε μεγάλο υψόμετρο, στο κεντρικό Μεξικό.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν εκεί χιλιάδες πέτρινα εργαλεία που υποδηλώνουν ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από ανθρώπους τουλάχιστον πριν από 20.000 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, οι αρχαιολόγοι είχαν την κοινή πεποίθηση πως ο λαός των Clovi ήταν ο πρώτος που έφτασε στην Αμερική, πριν από περίπου 11.500 χρόνια.
Οι Clovis πιστεύεται ότι διέσχισαν μια χερσαία «γέφυρα» που συνδέει τη Σιβηρία με την Αλάσκα κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Αυτή η χερσαία γέφυρα, γνωστή ως Beringia, στη συνέχεια εξαφανίστηκε καθώς ο πάγος έλιωνε. Αυτοί ακριβώς οι κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων θεωρήθηκε ότι συνέβαλαν στην εξαφάνιση της μεγάλης πανίδας, οπότε και αφανίστηκαν μεγάλα θηλαστικά όπως μαμούθ και διάφορα είδη αρκούδων, που περιπλανήθηκαν στην περιοχή μέχρι το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.
Καθώς η ιδέα «Clovis First» (πρώτοι οι Clovis) επικράτησε, οι αναφορές για παλαιότερους ανθρώπινους οικισμούς απορρίφθηκαν ως αναξιόπιστες και οι αρχαιολόγοι σταμάτησαν να αναζητούν σημάδια προηγούμενης ζωής στην περιοχή.
Αλλά στη δεκαετία του 1970, αυτή η ιδέα άρχισε να καταρρίπτεται. Στη δεκαετία του 1980, εμφανίστηκαν σταθερές ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία 14.500 ετών στο Monte Verde της Χιλής. Και από τη δεκαετία του 2000, οι απόψεις αυτές άρχισαν να ενισχύονται.
Τώρα, ο Ciprian Ardelean, από το Πανεπιστήμιο του Zacatecas, στο Μεξικό, ο Tom Higham, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και συνεργάτες τους έχουν βρει στοιχεία για ανθρώπινη ύπαρξη που εκτείνεται πολύ πιο παλιά από αυτήν την ημερομηνία, στην τοποθεσία Chiquihuite στο Μεξικό.
«Αυτός είναι ένας μοναδικός τόπος, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε στο BBC News ο καθηγητής Higham, διευθυντής της μονάδας Accelerator Radiocarbon της Οξφόρδης.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία στον βράχο είναι συναρπαστικά. Ο καθένας μπορεί να δει ότι αυτά είναι κατασκευασμένα πέτρινα εργαλεία και υπάρχουν πολλά από αυτά. Η χρονολόγηση είναι ακριβής, και έτσι, είναι ένας πολύ συναρπαστικός τόπος έρχεται στο φως».
Η ομάδα έσκαψε μια στρωματογραφική τομή 3 μέτρων βάθους, σε μία ακολουθία στρώσεων δηλαδή του εδάφους, και βρήκε περίπου 1.900 πέτρινα αντικείμενα φτιαγμένα πριν από χιλιάδες χρόνια.
Οι ερευνητές μπόρεσαν να χρονολογήσουν οστά, κάρβουνο και ιζήματα που σχετίζονται με τα πέτρινα εργαλεία, χρησιμοποιώντας δύο επιστημονικές τεχνικές.
Η πρώτη, η ραδιοανθρακική χρονολόγηση, βασίζεται στον τρόπο που μια ραδιενεργή μορφή του στοιχείου άνθρακα (άνθρακας-14) αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου.
Η δεύτερη, με τη χρήση οπτικά διεγερμένου φωτισμού (OSL), λειτουργεί μετρώντας την τελευταία φορά που τα ιζήματα εκτέθηκαν στο φως.
«Πριν από 26.000 χρόνια. Τότε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η Beringia θα μπορούσε να ήταν ένα μάλλον ελκυστικό μέρος για τον άνθρωπο» δήλωσε ο καθηγητής Higham.
Με πληροφορίες του BBC/Nature
σχόλια