Οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει μια αγωγή - ορόσημο κατά της Apple, η οποία κατηγορεί τον τεχνολογικό γίγαντα ότι μονοπωλεί την αγορά των smartphone και συντρίβει τον ανταγωνισμό.
Στην αγωγή, το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποίησε τον έλεγχο του iPhone για να περιορίσει παράνομα τους ανταγωνιστές και τις επιλογές των καταναλωτών. Η καταγγελία την κατηγορεί ότι περιορίζει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών και μειώνει την ελκυστικότητα των ανταγωνιστικών προϊόντων. Η Apple έχει δεσμευτεί να πολεμήσει «με σθένος» την αγωγή και αρνείται τους ισχυρισμούς.
Είναι η τρίτη φορά που η εταιρεία δέχεται μήνυση από το υπουργείο Δικαιοσύνης από το 2009.
Η μήνυση, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϊ, ισχυρίζεται ότι η Apple χρησιμοποίησε «μια σειρά εναλλασσόμενους κανόνες» σε μια προσπάθεια να «αποτρέψει την καινοτομία» και να «απωθήσει» τους ανταγωνιστές.
Σε δήλωσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ είπε ότι η εταιρεία «υπονομεύει εφαρμογές, προϊόντα και υπηρεσίες που διαφορετικά θα έκαναν τους χρήστες να εξαρτώνται λιγότερο από το iPhone, θα προωθούσαν τη διαλειτουργικότητα και το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές». Ο Γκάρλαντ πρόσθεσε ότι εάν η Apple δεν αμφισβητηθεί, θα συνεχίσει να «ενισχύει το μονοπώλιο των smartphone».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να επιβάλουν αυστηρά τα καταστατικά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Η υπόθεση έχει άμεσο στόχο το ψηφιακό φρούριο που η Apple, με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, έχει χτίσει επιμελώς γύρω από το iPhone και άλλα δημοφιλή προϊόντα όπως το iPad, το Mac και το Apple Watch για να δημιουργήσει αυτό που συχνά αναφέρεται ως «περίκλειστος κήπος», έτσι ώστε το σχολαστικά σχεδιασμένο υλικό και το λογισμικό του να μπορούν να ανθίζουν απρόσκοπτα μαζί, ενώ απαιτούν από τους καταναλωτές να κάνουν κάτι περισσότερο από το να ενεργοποιούν τις συσκευές. Η στρατηγική βοήθησε να γίνει η Apple η πιο ευημερούσα εταιρεία στον κόσμο, με ετήσια έσοδα σχεδόν 400 δισ. δολαρίων και, μέχρι πρόσφατα, αγοραία αξία άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η καταγγελία απαριθμεί μια σειρά από «αντιανταγωνιστικά» βήματα που έλαβε η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού εφαρμογών με ευρεία λειτουργικότητα, της κατάργησης των υπηρεσιών ροής cloud για κινητά, του περιορισμού των ψηφιακών πορτοφολιών τρίτων και της «μείωσης της λειτουργικότητας» των έξυπνων ρολογιών που δεν κατασκευάζονται από την εταιρεία.
Ένας εκπρόσωπος της Apple, ο Φρεντ Σάινθ, δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η μήνυση είναι «λάθος όσον αφορά τα γεγονότα και το νόμο» και ότι η Apple «θα υπερασπιστεί σθεναρά το δίκιο της».
«Η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που ξεχωρίζουν τα προϊόντα της Apple σε έντονα ανταγωνιστικές αγορές», είπε ο κ. Σάινθ. «Εάν πετύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι άνθρωποι από την Apple».