Η Νικόλ Ντιν υπέφερε από επιλόχειο άγχος μετά τη γέννα του πρώτου της παιδιού, της Γκρέις, το 2014. Ήταν πεπεισμένη πως αν έπεφτε για ύπνο, θα ξυπνούσε και το μωρό της θα είχε παύσει να αναπνέει.
«Είχα μείνει ξύπνια επί τέσσερις περίπου ημέρες, ώσπου ο σύζυγος μου με ανάγκασε να επισκεφθώ τον γιατρό», θυμάται σήμερα η νέα μαμά από το Νιου Χάμσαϊρ.
Όταν το 2017 γεννήθηκε ο Χένρι, το δεύτερο παιδί της, η Ντιν ήταν πανέτοιμη. Είχε προμηθευτεί μια συσκευή που ονομάζεται Owlet Smart Sock και αποτελείται από μια κάλτσα με έναν αισθητήρα που συνδέεται με το κινητό μέσω εφαρμογής, η οποία παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του μικρού Χένρι και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα του κατά την διάρκεια του ύπνου και ενημερώνει την Ντιν με έναν πολύ ηχηρό συναγερμό αν κάτι πάει στραβά.
«Ο ιστότοπος του συστήματος αναφέρει ξεκάθαρα πως το Owlet Smart Sock δεν προλαμβάνει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και δεν πρόκειται για ιατρική συσκευή», παραδέχεται η αγχώδης μητέρα, «αλλά το θεωρώ έγκυρο και εξάλλου με βοηθάει να κοιμάμαι ήρεμα τα βράδια».
«Έξυπνοι» αισθητήρες για πάνες, κούνιες που καθησυχάζουν το παιδί όταν κλαίει και ανιχνευτές θερμοκρασίας ώστε το μωρό να βρίσκεται πάντα σε περιβάλλον με ιδανικές συνθήκες είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά και στοχεύουν στο να διευκολύνουν τους γονείς.
Αυτή ακριβώς η πολύτιμη γονεϊκή πνευματική κατάσταση, η ηρεμία, λειτουργεί καταλυτικά και έχει αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των ανθρώπων που ενθουσιάζονται και υιοθετούν το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things - IoT) σε ό,τι αφορά προϊόντα για το παιδί τους.
Το IoT είναι ουσιαστικά ένας όρος υπό την αιγίδα του οποίου συμπεριλαμβάνονται όλες οι «έξυπνες» ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο μέσω τεχνολογιών όπως Bluetooth ή ασύρματα δίκτυα.
Συνήθως πρόκειται για συσκευές που πραγματοποιούν μετρήσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Το Owlet Smart Sock για παράδειγμα καταγράφει τον καρδιακό παλμό, τα επίπεδα οξυγόνου και άλλα ζωτικά στοιχεία, και οι γονείς τα παρακολουθούν μέσω μια ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής.
Αν λάβουμε υπόψιν το κομμάτι της έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων στο Λας Βέγκας τον περασμένο Ιανουάριο, που ήταν αφιερωμένο σε τεχνολογικά προϊόντα για μωρά, όλα δείχνουν πως το μερίδιό τους στην αγορά θα αυξηθεί.
«Έξυπνοι» αισθητήρες για πάνες, κούνιες που καθησυχάζουν το παιδί όταν κλαίει και ανιχνευτές θερμοκρασίας ώστε το μωρό να βρίσκεται πάντα σε περιβάλλον με ιδανικές συνθήκες είναι μόνο κάποια από τα προϊόντα που κατακλύζουν την αγορά και στοχεύουν στο να διευκολύνουν τους γονείς.
Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα αναμένεται να είναι σαρωτική, καθώς η Intel προβλέπει πως η αγορά του IoT, στην οποία εμπίπτουν τα τεχνολογικά καινοτόμα προϊόντα για βρέφη και παιδιά, πρόκειται να εκτιναχθεί από 15 δισ. συσκευές το 2015 σε 200 δισ. το 2020.
Σε αυτή τη λίαν εντυπωσιακή τάση συνεισφέρει και ο Μπέντζαμιν Λούι, ο δημιουργός της BabbyCam, μιας έξυπνης οθόνης για μωρά που έχει κατασκευαστεί βάσει των αρχών της βαθιάς μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης.
Προβληματισμένος από την έλλειψη έξυπνων οθονών που θα μπορούσαν να παρακολουθούν στενότερα και πιο αποτελεσματικά τα βρέφη (όπως ο ίδιος το αντιλαμβανόταν αυτό), αποφάσισε να φτιάξει μία ο ίδιος.
Το πρώτο μωρό στο οποίο δοκιμάστηκε η πρωτοποριακή οθόνη ήταν η κόρη του, η Ελίζ. Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από εικόνες μωρών σε διαφορετικές στάσεις και διαθέσεις, η BabbyCam αναγνωρίζει πότε το μωρό δεν είναι στην κούνια του και πότε έχει γυρίσει ανάσκελα, πότε κοιμάται και πότε κλαίει.
Ένα άλλο προϊόν είναι το κλιπ στήθους του βρεφικού καθίσματος αυτοκινήτου της Baby Trend, το οποίο έχει ενσωματωμένο έναν αισθητήρα που ανιχνεύει την παρουσία του μωρού. Η ειδική εφαρμογή ενημερώνει τον γονέα όταν το παιδί απομακρύνεται περισσότερο από μια συγκεκριμένη απόσταση από το κάθισμα του αυτοκινήτου.
Το έξυπνο λίκνο SNOO φασκιώνει και κουνάει το μωρό όταν κλαίει ενώ ταυτόχρονα παράγει λευκούς θορύβους, παρέχοντας στους γονείς που έχουν στερηθεί τον ύπνο τους μια πολύτιμη βοήθεια.
Παρ' ότι όλες αυτές οι έξυπνες συσκευές στοχεύουν στο να διευκολύνουν τους γονείς, στ' αλήθεια όλα αυτά τα δεδομένα για την αναπνοή, την καρδιακή λειτουργία και τα μοτίβα ύπνου δεν αυξάνουν τα επίπεδα άγχους τους;
Αρχικά η Ντιν όντως αγχωνόταν με όλα αυτά, αλλά συν τω χρόνω κατάλαβε πως το Owlet την ηρέμησε. Ο Λούι λέει πως τα δεδομένα που η BabbyCam παρέχει σχετικά με τα μοτίβα ύπνου της κόρης του τον βοηθούν να λαμβάνει καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις, σχετικά με το πότε χρειάζεται να κοιμηθεί το μεσημέρι, για παράδειγμα.
Οι φόβοι ότι ίσως οι γονείς καταλήγουν να εξαρτώνται υπερβολικά από την τεχνολογία για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με τον Λούι, καθώς οι ίδιοι αναγνωρίζουν τους περιορισμούς τους.
«Δεν υπάρχει καμία τεχνολογία στην οποία θα έπρεπε να βασίζεται κανείς αποκλειστικά ή να αντικαθιστά τον κοινό νου και τη συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών» προειδοποιεί ο Μπραντ Ματαρότσι, γενικός διευθυντής της Baby Trend.
Ο Λούι παραδέχεται πως οι συσκευές αυτές ίσως αυξήσουν τις τάσεις υπερπροστασίας των γονέων, όπου προϋπάρχουν, αλλά ο ίδιος έμαθε να χαλαρώνει αφού δημιούργησε την BabbyCam.
Οι συσκευές του Διαδικτύου των Πραγμάτων συγκεντρώνουν άπειρο όγκο δεδομένων, γεγονός που εισάγει ζητήματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας.
Μάλιστα ο Τζέιμς Ράιζμαν, ο διευθυντής του μάρκετινγκ προϊόντων της PubNub που διαχειρίζεται τα δεδομένα και το interface του Διαδικτύου των Πραγμάτων για το SNOO, παραδέχεται πως τα ζητήματα ασφαλείας θα αποτελέσουν μάλλον ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών σε μαζική κλίμακα.
Η SNOO ωστόσο τονίζει πως όλα τα δεδομένα των συσκευών και των εφαρμογών της είναι κρυπτογραφημένα και δεν μοιράζονται ποτέ.
Η καλή συμβουλή που δίνει στους αγχωμένους γονείς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα τέτοιο προϊόν η Ελιζαμπέτ Μιλοβίντοφ, δικηγόρος και σύμβουλος σε ζητήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας με έδρα το Παρίσι, είναι να διαβάζουν ενδελεχώς τα εγχειρίδια και τα έγγραφα που το συνοδεύουν και να ελέγχουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του.
Βέβαια με την έλευση του Διαδικτύου των Πραγμάτων και την εμπλοκή του στην ανατροφή και τη φροντίδα ενός μωρού, ενσκήπτουν και άλλα θέματα πέρα από την ασφάλεια, σύμφωνα με τη Μιλοβίντοφ.
«Πώς μπορεί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων να χρησιμοποιηθεί εναντίον των γονέων και εκείνων που φροντίζουν το παιδί; Αν οι γονείς βρίσκονται εν μέσω διαζυγίου, η μητέρα δύναται να χρησιμοποιήσει δεδομένα από την "έξυπνη" και διασυνδεδεμένη πάνα προκειμένου να αποδείξει πως ο πατέρας παραμέλησε το παιδί;
Ακόμα δεν έχουμε τις απαντήσεις σε αυτού του είδους τα ερωτήματα και θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των επαγγελματιών της βιομηχανίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και των οικογενειών σε κάθε απόφαση που λαμβάνουν σχετικά με την ανάπτυξη των προϊόντων τους».
Σε ό,τι αφορά τους γονείς, προς το παρόν νιώθουν ανακούφιση που η τεχνολογία τους τείνει χείρα βοηθείας, και δεν φαίνονται πρόθυμοι να αρνηθούν τα οφέλη των καινοτόμων προϊόντων.
«Η μόνη μου επιθυμία είναι να είχα ακόμα περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες» λέει η Ντιν για το Owlet.
Η ευχή της μάλλον θα πραγματοποιηθεί σύντομα καθώς αναμένεται στην αγορά το TempTraq, ένα 24ωρο έξυπνο θερμόμετρο που καταγράφει διαρκώς τη θερμοκρασία του μωρού και αποστέλλει ενημερώσεις σε μία συνδεδεμένη φορητή συσκευή.
Πηγή: OZY