ΚΙΝΗΣΗ

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πια να αξιοποιηθεί κακόβουλα από χάκερ, τρομοκράτες και κυβερνήσεις

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πια να αξιοποιηθεί κακόβουλα από χάκερ, τρομοκράτες και κυβερνήσεις Facebook Twitter
0

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει πια φθάσει σε ένα σημείο ανάπτυξης που είναι δυνατό να την εκμεταλλευθούν κακόβουλα και προς όφελός τους αυταρχικά κράτη, τρομοκράτες και χάκερ, προειδοποιούν σε μια νέα έκθεση-καμπανάκι κινδύνου 26 ειδικοί σε θέματα ασφάλειας νέων τεχνολογιών.

Η έκθεση προβλέπει μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, μεταξύ άλλων, την ταχεία αύξηση του κυβερνο-εγκλήματος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, τη χειραγώγηση των αυτόνομων drones και των αυτόνομων οχημάτων (που μπορεί να μετατρέπονται σε πυραύλους και σε φονικά όπλα κατά αθώων), τη διείσδυση και την πρόκληση βλαβών σε ζωτικά δίκτυα υποδομών, καθώς και την ευρεία εξάπλωση της κατευθυνόμενης προπαγάνδας με ποικίλους στόχους (από τον επηρεασμό των εκλογών έως την ειδησεογραφική παραπληροφόρηση) μέσω π.χ. της χρήσης αυτόνομων προγραμμάτων λογισμικού (bots) στο διαδίκτυο και της δημιουργίας ψευδών βίντεο (fake videos).

Η έκθεση κάνει λόγο για «νέα ισχυρά εργαλεία χειραγώγησης της κοινής γνώμης σε αδιανόητη στο παρελθόν κλίμακα», σε συνδυασμό με άνευ προηγουμένου δυνατότητες παρακολούθησης των πολιτών και παραβίασης της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων τους.

Οι ειδικοί καλούν τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όλου του κόσμου να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που πλέον αποτελούν οι μυριάδες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και να κάνουν κάτι γι' αυτό.

Επισημαίνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί άλλη μια τυπική τεχνολογία-Ιανό με «διπλή χρήση», τόσο για καλό όσο και για κακό, εφόσον βρεθεί στα λάθος χέρια.

Η 100σελιδη έκθεση, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί από το Ινστιτούτο για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Κέντρου για την Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Κέντρου για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, του Ιδρύματος Electronic Frontier και άλλων οργανισμών, προβλέπει αυτοματοποιημένες πλέον επιθέσεις από χάκερ (στον «αυτόματο πιλότο»), την χρήση λογισμικού σύνθεσης φωνής για λόγους εξαπάτησης, την αποστολή απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων-παγίδων που θα περιέχουν φαινομενικά αξιόπιστες προσωπικές πληροφορίες αντλημένες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.

Οι ειδικοί προτείνουν νέους νόμους, στενότερη συνεργασία μεταξύ πολιτικών και τεχνοκρατών και μεγαλύτερη παρέμβαση της κοινωνίας των πολιτών στο ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM