Το κόνσεπτ μίας πλωτής πόλης 10.000 κατοίκων που θα μπορούσε να αντέξει ακόμα και τυφώνες κατηγορίας 5, στη μέση του ωκεανού, παρουσίασαν επιστήμονες σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» του ΟΗΕ.
Η πόλη είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει σε πιθανές καταστροφές όλων των ειδών όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες. Πίσω από τα φουτουριστικά σχέδια βρίσκεται το χέρι του αρχιτέκτονα Bjarke Ingels με τη σφραγίδα της εταιρίας Oceanix.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η οικοδόμηση πλωτών πόλεων θα προστάτευε τους ανθρώπινους πληθυσμούς από την άνοδο της στάθμης των υδάτων, δίνοντας παράλληλα μία λύση στο ζήτημα στέγασης εκατομμυρίων ανθρώπων για τους οποίους δεν υπάρχει αρκετός χώρος στις μεγαλουπόλεις.
Αυτό που κάποτε φάνταζε υπερβολικό σενάριο, βγαλμένο από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, θα μπορούσε στο άμεσο μέλλον να αποτελέσει απτή πραγματικότητα που θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις της ανθρωπότητας.
Τα σχέδια που παρουσίασε ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών είναι τεχνολογικά απολύτως εφικτά και οικονομικώς βιώσιμα. Για αυτόν τον λόγο, το τμήμα του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για το οικιστικό πρόγραμμα (UN-Habitat) σκοπεύει να υποστηρίξει το πρότζεκτ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Maimunah Mohd Sharif.
«Όλοι στην ομάδα θέλουμε να φτιάξουμε αυτή την πόλη», δήλωσε ο Marc Collins, CEO της Oceanix που εξειδικεύεται στην κατασκευή πλωτών οικοδομημάτων. «Δεν είναι απλώς θεωρία», προσθέτει με νόημα.
Όλες εγκαταστάσεις πάνω στην πλωτή πολιτεία είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να αντέχουν ακόμα και σε τυφώνες κατηγορίας 5, στους οποίους οι άνεμοι αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 250 χιλιόμετρα ανά ώρα, υψώνοντας κύματα ύψους 5,5 μέτρων.
Η πλωτή πόλη θα στηρίζεται πάνω σε πλωτά εξάγωνα. Έξι εξάγωνα θα σχηματίζουν ένα «χωριό» και έξι χωριά μία πόλη, ικανή να χωρέσει τα σπίτια και όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες δομές για 10.000 κατοίκους.
Με προηγμένα συστήματα, η πόλη θα είναι απολύτως αυτόνομη από πλευράς ενέργειας και πόσιμου νερού ενώ το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων θα ανακυκλώνεται, επιτυγχάνοντας τον ύψιστο βαθμό αυτονομίας.
Υποβρύχιες, υδροπονικές καλλιέργειες θα εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα για τους κατοίκους και στην πόλη θα κυκλοφορούν αποκλειστικά αυτοοδηγούμενα οχήματα. Για να διατηρηθεί χαμηλά το κέντρο βάρους, όλα τα κτίρια θα έχουν μέγιστο ύψος επτά ορόφων.
Δείτε τις ψηφιακά διαμορφωμένες εικόνες ενός πιθανού οικιστικού μέλλοντος στους Ωκεανούς.
Με πληροφορίες από Βusiness Ιnsider
σχόλια