Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι δημιούργησαν έναν εξαιρετικά προηγμένο και εξαιρετικά μικροσκοπικό βηματοδότη σχεδιασμένο για έγχυση μέσω σύριγγας, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί και διαλύεται αβλαβώς.
Μικρότερος σε μέγεθος από έναν κόκκο ρυζιού, ο βηματοδότης είναι σχεδιασμένος για προσωρινή βηματοδότηση και θα συμβάλλει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που αφορούν βρέφη, τα οποία πάσχουν από συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες.
Η συσκευή είναι εύκαμπτη, ασύρματη και εύκολη στην τοποθέτησή της. Αφού περάσει στον οργανισμό, παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του ατόμου και όταν ανιχνεύεται ακανόνιστος καρδιακός παλμός, εκπέμπει με τη σειρά του έναν παλμό φωτός ικανό να διαπεράσει το δέρμα και να ενεργοποιηθεί.
«Αναπτύξαμε τον μικρότερο, εξ όσων γνωρίζουμε, βηματοδότη στον κόσμο», δήλωσε ο πρωτοπόρος της βιοηλεκτρονικής του Northwestern, John A. Rogers, ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης της συσκευής.
«Το κύριο κίνητρό μας ήταν τα παιδιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της μελέτης, Igor Efimov, προσθέτωντας: «Περίπου το 1% των παιδιών γεννιούνται με συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες - ανεξάρτητα από το αν ζουν σε χώρα με χαμηλούς ή υψηλούς πόρους. Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονται μόνο προσωρινή βηματοδότηση μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Τώρα, μπορούμε να τοποθετήσουμε αυτόν τον μικροσκοπικό βηματοδότη στην καρδιά ενός παιδιού και να τη διεγείρουμε με μια μαλακή, απαλή, φορετή συσκευή. Και δεν είναι απαραίτητη καμία πρόσθετη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του».
Με πληροφορίες από interestingengineering.com