Τις τελευταίες μέρες η φράση «ok boomer» έχει κατακλύσει τον κόσμο του Ίντερνετ. Η συζήτηση-διαμάχη που έχει ανοίξει, αφορά από τη μια πλευρά τους baby boomers, δηλαδή τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1946 και 1965, και από την άλλη τους millennials και τα άτομα που ανήκουν στην Generation Z.
Συγκεκριμένα, ως millennials χαρακτηρίζονται όσοι έχουν γεννηθεί από το 1980-1996, ενώ στη γενιά Z ανήκουν οι γεννηθέντες μεταξύ 1996 και 2015. Αυτές οι δύο, λοιπόν, ηλικιακές ομάδες είναι που συχνά κατηγορούνται από τους boomers ότι είναι απόλυτα εθισμένοι στα κινητά τους, δυσανασχετούν διαρκώς με τις απόψεις των μεγαλυτέρων και είναι γενικότερα κολλημένοι σε έναν δικό τους «διαφορετικό κόσμο», τον κόσμο του Διαδικτύου.
Κάπως έτσι, η φράση «OK boomer» έγινε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, η πιο viral φράση και το πιο διχαστικό meme του Διαδικτύου για τη φετινή χρονιά. Ο λόγος που οι millennials και η Generation Z χρησιμοποιεί αυτή τη φράση είναι για να δείξει ότι δεν αποδέχεται όλες αυτές τις κατηγορίες που υφίσταται από τους boomers και θέλει, μέσα από αυτήν την κοφτή έκφραση, να σταματήσει τη συζήτηση.
Παρόλο που η συγκεκριμένη φράση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015, η μεγάλη απήχηση της είναι κατά βάση φετινή κι αυτό χάρη στο γεγονός ότι αρκετοί boomers αποφάσισαν να «επιτεθούν» μέσω του TikTok στα σημερινά παιδιά. Μάλιστα, η φράση έγινε και τραγούδι από τους Peter Kuli & Jedwill, το οποίο χρησιμοποιούν συχνά οι λάτρεις του νέου social media app στα βίντεό τους, θέλοντας να χαρακτηρίσουν τους boomers ως ρατσιστές, φασίστες και υποστηρικτές του Τραμπ.
Ασφαλώς, η παραπάνω φράση δεν είναι η μοναδική που έχει χρησιμοποιηθεί γενικότερα στα social media για να αποτυπώσει την έντονη διαγενεακή διαφορά που υπάρχει. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για το νέο κατηγορώ των boomers απέναντι στα «σημερινά παιδιά». Ωστόσο, ο λόγος που προκάλεσε τόση μεγάλη συζήτηση οφείλεται στην κρίσιμη ιστορικά και πολιτικά περίοδο που βιώνουμε.
Βέβαια, όπως αποδεικνύεται μέσα από μια πιο κριτική προσέγγιση αυτής της φράσης, το meme του «OK boomer» επί της ουσίας παραπέμπει σε μια αυξανόμενη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανησυχία και ενοχή των boomers, καθώς παραδίδουν στις νεότερες γενιές έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και αβεβαιότητα και οι ίδιοι καλούνται να ανατρέψουν αυτήν τη συνθήκη.
Με πληροφορίες από Vox
σχόλια
ok boomer