Όλοι οι βάτραχοι φωσφορίζουν στο σκοτάδι λένε οι επιστήμονες

Όλοι οι βάτραχοι φωσφορίζουν στο σκοτάδι λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Όλα σχεδόν τα αμφίβια έχουν την ικανότητα να φωσφορίζουν στο σκοτάδι, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο τρία είδη βατράχων και ένα είδος σαλαμάνδρας που διέθεταν βιοφωταύγεια, παράγουν δηλαδή το δικό τους απόκοσμο πράσινο-μπλε φως. Τώρα, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις, η εικόνα αυτή ανατρέπεται, καθώς σχεδόν όλα τα αμφίβια φαίνεται πως έχουν την ίδια ικανότητα να λάμπουν.

Η βιοφωταύγεια συμβαίνει όταν το φως που πέφτει πάνω σε ένα ζωντανό οργανισμό, απορροφάται και στη συνέχεια εκπέμπεται ξανά σε διαφορετικό μήκος κύματος. Αρκετά πλάσματα της θάλασσας έχουν βιοφωταύγεια, αλλά λίγα πράγματα ήταν γνωστά έως τώρα για τα αμφίβια.

Οι βιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μινεσότα Τζένιφερ Λαμπ και Μάθιου Ντέιβις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", εξέτασαν δειγματοληπτικά 32 διαφορετικά είδη αμφίβιων (κυρίως βάτραχους και σαλαμάνδρες), τα οποία εξέθεσαν σε μπλε ή υπεριώδες φως. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας φασματόμετρο, μέτρησαν τα μήκη κύματος του φωτός που εκπεμπόταν από τα ζώα και διαπίστωσαν ότι όλα είχαν βιοφωταύγεια, αν και το καθένα με το δικό του διακριτό τρόπο.

Μερικά αμφίβια έχουν κηλίδες βιοφωταύγειας πάνω στο σώμα τους, άλλα βιοφωταυγείς ρίγες και άλλα διαθέτουν οστά με βιοφωταύγεια. Ορισμένα έχουν βιοφωταύγεια σε ολόκληρο το σώμα τους.

Τα μάτια των αμφίβιων διαθέτουν ειδικά κύτταρα που ανιχνεύουν το πράσινο και μπλε φως, κάτι που βοηθά αυτά τα ζώα να εντοπίζουν το ένα το άλλο. Από την άλλη, η βιοφωταύγεια μπορεί να αποθαρρύνει πιθανούς θηρευτές ή να βοηθά τα αμφίβια να καμουφλάρονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού στο περιβάλλον. Σε μερικά είδη υπάρχουν διαφορές στη βιοφωταύγεια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, κάτι πιθανώς σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πρόγονοι των αμφίβιων είχαν αναπτύξει τη βιοφωταύγεια, γι' αυτό είναι τόσο διαδεδομένη στους απογόνους τους σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ