«Ουράνια αρμονία»: Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη μονάδα του νέου διαστημικού σταθμού της

«Ουράνια αρμονία»: Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη μονάδα του νέου διαστημικού σταθμού της Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα στο διαστημικό πρόγραμμά της: εκτόξευσε την κεντρική μονάδα για τον δικό της, μόνιμο, διαστημικό σταθμό.

 

Η μονάδα Tianhe ή «Ουράνια Αρμονία» εκτοξεύθηκε στο διάστημα πάνω σε έναν πύραυλο Long March 5B από το κέντρο εκτόξευσης Γουέντσανγκ. Αυτή είναι η πρώτη από τις συνολικά 11 αποστολές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση, τον εξοπλισμό και την επάνδρωση του διαστημικού σταθμού, που αναμένεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικός στα τέλη του 2022.

 

Τουλάχιστον 12 αστροναύτες εκπαιδεύονται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό, με το Shenzhou-12, που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Ιούνιο. Ανάμεσά τους είναι βετεράνοι, με διαστημικές πτήσεις στο ενεργητικό τους, πρωτάρηδες και γυναίκες.

 

Το Tianhe είναι το τμήμα στο οποίο θα ζουν τρεις αστροναύτες κάθε φορά. Στις επόμενες αποστολές θα εκτοξευθούν άλλες δύο μονάδες στις οποίες θα γίνονται πειράματα. Επίσης, θα γίνουν τέσσερις αποστολές φορτίου και άλλες τόσες επανδρωμένες.

 

Όταν ολοκληρωθεί, στα τέλη του 2022, ο διαστημικός σταθμός σε σχήμα «Τ» αναμένεται να ζυγίζει περίπου 66 τόνους. Θεωρητικά μπορεί να επεκταθεί σε έως και έξι μονάδες, ενώ είναι σχεδιασμένος να μείνει σε λειτουργία τουλάχιστον 10 χρόνια.

 

 

Η Κίνα άρχισε να σχεδιάζει την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού το 1992. Ανάγκη που προέκυψε έπειτα από τον αποκλεισμό της χώρας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κυρίως λόγω των αμερικανικών ενστάσεων, εξαιτίας της μυστικής φύσης του κινεζικού διαστημικού προγράμματος και των στενών δεσμών του με τις ένοπλες δυνάμεις.

 

Έπειτα από χρόνια επιτυχών εκτοξεύσεων πυραύλων και δορυφόρων, η Κίνα έστειλε τον πρώτο αστροναύτη της στο διάστημα τον Οκτώβριο του 2003. Ήταν μόλις η τρίτη χώρα που το πέτυχε αυτό ανεξάρτητα, έπειτα από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.



Ακολούθησαν και άλλες επανδρωμένες αποστολές, όπως και η εκτόξευση δύο πειραματικών σταθμών με μία μονάδα, των Tiangong-1 και Tiangong- 2. Το πλήρωμα του δεύτερου έμεινε εκεί για 33 ημέρες.

 

Τα τελευταία χρόνια το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει κάνει άλματα. Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να προσεδαφίσει ρόβερ στον Άρη και αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα γίνει η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που στέλνει ρομποτικό σκάφος στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».



Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο θέλει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη και πιθανόν να δημιουργήσει μια επιστημονική βάση εκεί, αν και δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Με πληροφορίες από ΑP

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM
Οι άνδρες ίσως είναι πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες

Τech & Science / Είναι οι άνδρες πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες; Τι λέει η επιστήμη

Αν και οι αντιλήψεις έχουν εξελιχθεί προς μια πιο ισότιμη προσέγγιση στις σχέσεις, παραμένουν έντονα τα στερεότυπα που παρουσιάζουν τους άνδρες ως πιο ρομαντικούς, επειδή αυτό αναμένεται από αυτούς
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Τech & Science / ΠΟΥ: Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες για τον καρκίνο και στα αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ προκαλεί 800.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη αλλά μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού γνωρίζει τους κινδύνους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
LIFO NEWSROOM