ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Ουράνια αρμονία»: Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη μονάδα του νέου διαστημικού σταθμού της

«Ουράνια αρμονία»: Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη μονάδα του νέου διαστημικού σταθμού της Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Κίνα έκανε ένα σημαντικό βήμα στο διαστημικό πρόγραμμά της: εκτόξευσε την κεντρική μονάδα για τον δικό της, μόνιμο, διαστημικό σταθμό.

 

Η μονάδα Tianhe ή «Ουράνια Αρμονία» εκτοξεύθηκε στο διάστημα πάνω σε έναν πύραυλο Long March 5B από το κέντρο εκτόξευσης Γουέντσανγκ. Αυτή είναι η πρώτη από τις συνολικά 11 αποστολές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση, τον εξοπλισμό και την επάνδρωση του διαστημικού σταθμού, που αναμένεται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικός στα τέλη του 2022.

 

Τουλάχιστον 12 αστροναύτες εκπαιδεύονται για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διαστημικό σταθμό, με το Shenzhou-12, που αναμένεται να εκτοξευθεί τον Ιούνιο. Ανάμεσά τους είναι βετεράνοι, με διαστημικές πτήσεις στο ενεργητικό τους, πρωτάρηδες και γυναίκες.

 

Το Tianhe είναι το τμήμα στο οποίο θα ζουν τρεις αστροναύτες κάθε φορά. Στις επόμενες αποστολές θα εκτοξευθούν άλλες δύο μονάδες στις οποίες θα γίνονται πειράματα. Επίσης, θα γίνουν τέσσερις αποστολές φορτίου και άλλες τόσες επανδρωμένες.

 

Όταν ολοκληρωθεί, στα τέλη του 2022, ο διαστημικός σταθμός σε σχήμα «Τ» αναμένεται να ζυγίζει περίπου 66 τόνους. Θεωρητικά μπορεί να επεκταθεί σε έως και έξι μονάδες, ενώ είναι σχεδιασμένος να μείνει σε λειτουργία τουλάχιστον 10 χρόνια.

 

 

Η Κίνα άρχισε να σχεδιάζει την κατασκευή του δικού της διαστημικού σταθμού το 1992. Ανάγκη που προέκυψε έπειτα από τον αποκλεισμό της χώρας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κυρίως λόγω των αμερικανικών ενστάσεων, εξαιτίας της μυστικής φύσης του κινεζικού διαστημικού προγράμματος και των στενών δεσμών του με τις ένοπλες δυνάμεις.

 

Έπειτα από χρόνια επιτυχών εκτοξεύσεων πυραύλων και δορυφόρων, η Κίνα έστειλε τον πρώτο αστροναύτη της στο διάστημα τον Οκτώβριο του 2003. Ήταν μόλις η τρίτη χώρα που το πέτυχε αυτό ανεξάρτητα, έπειτα από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.



Ακολούθησαν και άλλες επανδρωμένες αποστολές, όπως και η εκτόξευση δύο πειραματικών σταθμών με μία μονάδα, των Tiangong-1 και Tiangong- 2. Το πλήρωμα του δεύτερου έμεινε εκεί για 33 ημέρες.

 

Τα τελευταία χρόνια το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει κάνει άλματα. Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένεται να προσεδαφίσει ρόβερ στον Άρη και αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα γίνει η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που στέλνει ρομποτικό σκάφος στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».



Μεταξύ άλλων, το Πεκίνο θέλει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη και πιθανόν να δημιουργήσει μια επιστημονική βάση εκεί, αν και δεν έχει ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Με πληροφορίες από ΑP

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM