Πάνω από 80% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον - Έρευνα

Πάνω από 80% η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον - Έρευνα Facebook Twitter
Υψηλή, αλλά όχι όσο κατά της Δέλτα, η προστασία της τρίτης δόσης έναντι σοβαρής νόσησης από την Όμικρον - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Βρετανοί ερευνητές ανέλυσαν την πιθανή επίδραση που έχει η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid στη μετάλλαξη Όμικρον, γνωστοποιώντας πως μπορεί να προσφέρει προστασία σχεδόν 85% έναντι σοβαρής νόσησης. 


Το ποσοστό προστασίας είναι κατά τι μικρότερο από εκείνο που εξασφάλιζαν τα εμβόλια στις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού. Παρόλα αυτά, διασφαλίζει πως πολλοί θα αποφύγουν τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας έως ότου συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες από τον κόσμο για τη νέα αυτή μετάλλαξη με την ταχύτατη μετάδοση. 

Η προκαταρκτική μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου υποδεικνύει πως υπάρχει μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον. 

Ακόμη και με τρίτη δόση, το επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης από τη Όμικρον υπολογίζεται γύρω στο 80 με 85.9%, πολύ χαμηλότερο δηλαδή από το 97% προστασίας στη Δέλτα - άλλο ένα στέλεχος που αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχο σε πολλές χώρες. 


Οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να διαπιστώσουν πόσο ήπια ή σοβαρή μπορεί να αποδειχτεί η Όμικρον. 


Τα εμβόλια, παρότι «διδάσκουν» το σώμα πώς να αντιμετωπίσει την Covid, τα ήδη υπάρχοντα δεν παρασκευάστηκαν για το έντονα μεταλλαγμένο στέλεχος τής Όμικρον. 


Ως εκ τούτου, προκειμένου να ενισχύσουν το επίπεδο αντισωμάτων κατά του ιού, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πολίτες να κάνουν την τρίτη δόση. 


«Μια αβεβαιότητα που εκκρεμεί είναι πόσο σοβαρή νόσηση προκαλείται από την Όμικρον σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ενώ ίσως χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να το κατανοήσουμε πλήρως, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν σχέδια για τον περιορισμό ενδεχόμενων επιπτώσεων. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σπουδαιότητα χορήγησης των ενισχυτικών δόσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης υγειονομικής αντιμετώπισης» αναφέρει ο καθηγητής Αζρά Γκάνι, εκ των ερευνητών του Imperial. 

Υπενθυμίζεται πως η παραλλαγή Όμικρον είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης του SARS-CoV-2 και εντοπίσθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου στην Μποτσουάνα και στην συνέχεια στην Νότια Αφρική.

Η ιδιαιτερότητά της είναι ο αυξημένος αριθμός μεταλλάξεων σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίσθηκε στην Κίνα και σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Δέλτα, που κυριαρχεί στον κόσμο από το καλοκαίρι του 2021.

Οι μεταλλάξεις της Ομικρον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανοσία κατά του ιού μέσω των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η επαναμόλυνση ατόμων που έχουν νοσήσει και η μετάδοση σε εμβολιασμένους. 

Πολλές πρόσφατες μελέτες, που έγιναν στο εργαστήριο, δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων απέναντι στην Ομικρον μειώνονται στους εμβολιασμένους με Pfizer/BioNTech, Moderna και επίσης με AstraZeneca ή Sinovac.

Ωστόσο, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης φαίνεται ότι επαναφέρει σε μεγάλο βαθμό την ανοσία μέσω αντισωμάτων, όπως ανακοίνωσαν οι Pfizer και BioNTech. Αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή η ανοσία διαρκεί στον χρόνο.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM