Πέθανε ο πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, Μάρβιν Μίνσκι

Πέθανε ο πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, Μάρβιν Μίνσκι Facebook Twitter
0


Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Μάρβιν Μίνσκι, πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία «σκεπτόμενων» μηχανών. Το έργο του οδήγησε στην ανάπτυξη υπολογιστών που «κατανοούν» φωνητικές εντολές και νικούν στο σκάκι ακόμα και τους καλύτερους παίκτες.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), ο Μίνσκι πέθανε την Κυριακή αφού υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία.


Η μεγαλύτερη συμβολή του Μίνσκι στον κλάδο των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης ήταν η θεωρία που είχε αναπτύξει, σύμφωνα με την οποία ούτε η νοημοσύνη του ανθρώπου αλλά ούτε και ενός μηχανήματος αποτελούν μια ενιαία διαδικασία. Αντ' αυτού, όπως ο ίδιος υποστήριζε, η νοημοσύνη προκύπτει από την αλληλεπίδραση πολλών διεργασιών σε μια «κοινωνία του νου».


«Ο Μάρβιν στην ουσία κατάλαβε ότι η σκέψη δεν είναι ένα πράγμα, αλλά αποτελεί ένα δυσάρεστο χάος πολλών χαζών πραγμάτων τα οποία συνεργάζονται, όπως σε μια κοινωνία», δήλωσε ο Ντάνι Χιλς, πρώην μαθητής του Μίνσκι.

Πέθανε ο πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, Μάρβιν Μίνσκι Facebook Twitter


Η διορατικότητα του Μίνσκι οδήγησε στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, ενώ κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή ο οποίος ήταν ικανός να «μάθει» μέσω συνδέσμων οι οποίοι μιμούνταν τους ανθρώπινους νευρώνες.


Η επιστήμη και η τεχνολογία είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον του Μίνσκι από μικρή ηλικία. Γεννηθείς το 1927 στη Νέα Υόρκη, ο Μίνσκι αποφοίτησε το 1950 από το Χάρβαντ, ενώ το 1954 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM