Το Αλτσχάιμερ και η άνοια γίνονται αντικείμενο όλο και περισσότερων ερευνών, με τις σύγχρονες επιστημονικές ομάδες να επικεντρώνονται στους τρόπους της καθημερινότητας, που συμβάλλουν κυρίως στις στρατηγικές πρόληψης.
Το περιοδικό Brain Research δημοσίευσε μια νέα μελέτη, αυτή τη φορά, από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο) και του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (Βραζιλία). Τα αποτελέσματα της έρευνας, ανέδειξαν το είδος της γυμναστικής που θωρακίζει όσο το δυνατό γίνεται, τον εγκέφαλο από την εμφάνιση ασθενειών, οι οποίες σχετίζονται με τον Αλτσχάιμερ.
Πρόκειται για την αερόβια άσκηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ακαδημαϊκών μελετητών.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στον ιππόκαμπο, εκείνο το σημείο στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση, για να μετρήσει τον αντίκτυπο της αερόβιας άσκησης σε βασικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ: «πλάκες αμυλοειδούς, δεσμίδες tau και συσσώρευση σιδήρου σε κύτταρα που παράγουν μυελίνη, γνωστά ως ολιγοδενδροκύτταρα», όπως γράφει στην έκθεση.
Πρόκειται για δείκτες ζωτικής σημασίας για την παθολογία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ζώα που ακολούθησαν ένα δομημένο πρόγραμμα αερόβιας άσκησης παρουσίασαν:
- Σημαντική μείωση στις δεσμίδες tau (περίπου 63% με άσκηση), στις αμυλοειδείς πλάκες (περίπου 76% στην ομάδα με άσκηση) και στη συσσώρευση σιδήρου (μειώθηκε περίπου 58% στον εγκέφαλο των ζώων που ασκήθηκαν).
- Βελτίωση στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, με αύξηση των προστατευτικών ολιγοδενδρόκυτταρων.
- Μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο της ομάδας άσκησης (από 55% έως 68%, ανάλογα με το φλεγμονώδες βιοδείκτη), καθώς και του θανάτου κυττάρων.
- Βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, αποκαθιστώντας την κρίσιμη ισορροπία στη λειτουργία του εγκεφάλου με την ηλικία.
Ο Δρ. Augusto Coppi, ανώτερος λέκτορας Κτηνιατρικής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε: «Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική διαταραχή χωρίς γνωστή θεραπεία, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενώ η σωματική άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει τη γνωστική παρακμή, οι κυτταρικοί μηχανισμοί πίσω από τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις της, παρέμεναν ασύλληπτοι - μέχρι τώρα.
Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τη δυνατότητα της αερόβιας άσκησης να χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος στις προληπτικές στρατηγικές για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «Η ενσωμάτωση της τακτικής αερόβιας άσκησης στην καθημερινή ζωή θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε προγράμματα άσκησης προσαρμοσμένα στους γηράσκοντες πληθυσμούς».
Τέλος, η έκθεση γνωστοποίησε, ότι οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, για να επιβεβαιώσουν τις προστατευτικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν σε μοντέλα τρωκτικών.
Με πληροφορίες από Medical Xpress