"Πονοκέφαλος" στις εταιρίες λόγω των ad blockers που χρησιμοποιούν οι χρήστες smartphone

"Πονοκέφαλος" στις εταιρίες λόγω των ad blockers που χρησιμοποιούν οι χρήστες smartphone Facebook Twitter
1

Μεγάλη ανησυχία σε εταιρίες όπως η Google και το Facebook έχει προκαλέσει το γεγονός πως όλο και περισσότεροι χρήστες smartphone στον κόσμο (περισσότεροι πλέον από ένας στους πέντε) χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό, το οποίο μπλοκάρει στις συσκευές τους την εμφάνιση των online διαφημίσεων- τόσο αυτών που φορτώνονται από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου, όσο και εκείνων που φορτώνονται από τις διάφορες εφαρμογές (apps).

Νέα στοιχεία από τις εταιρείες ερευνών PageFair και Priori Data, σύμφωνα με τους New York Times, δείχνουν ότι σχεδόν 420 εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς (περίπου το 22% των συνολικά 1,9 δισεκατομμυρίων χρηστών smartphones) ενεργοποιούν το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων, όταν πλοηγούνται στο διαδίκτυο από το κινητό τους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μια αύξηση 90% σε ετήσια βάση, δηλαδή υπήρξε φέτος σχεδόν διπλασιασμός σε σχέση με το 2015.


Το ζήτημα έχει διχάσει τον ψηφιακό κόσμο. Οι υποστηρικτές θεωρούν ότι οι χρήστες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο που επιθυμούν, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να 'φορτώνονται' και τις -όχι σπάνια ενοχλητικές- διαφημίσεις.


Από την άλλη, οι υποστηρικτές των διαφημίσεων -κυρίως οι εταιρείες που έχουν σχετικό συμφέρον- αντιτείνουν ότι η «φραγή» στις διαφημίσεις παραβιάζει το άρρητο συμβόλαιο, στο οποίο -υποτίθεται ότι- συμφωνούν οι χρήστες. Το σκεπτικό των εταιρειών είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από το ψηφιακό περιεχόμενο έχει δημιουργηθεί και είναι προσβάσιμο, ακριβώς επειδή έχει πληρωθεί χάρη στα έσοδα από την online διαφήμιση.


Το σχετικό λογισμικό μπλοκαρίσματος των διαφημίσεων (mobile ad blocking software ή απλούστερα ad blockers) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στις αναδυόμενες αγορές και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κινητό τους σε μεγάλο βαθμό για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς λείπουν οι σχετικές σταθερές υποδομές δικτύου.

Για παράδειγμα, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού πάνω από ένας στους τρεις χρήστες κινητών (το 36%) μπλοκάρουν τις διαφημίσεις, ενώ στην Ινδία και στην Ινδονησία σχεδόν δύο στους τρεις χρήστες κάνουν το ίδιο (122 εκατ. και 38 εκατομμύρια χρήστες αντίστοιχα). Στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική υπολογίζονται σε σχεδόν 19 εκατομμύρια οι χρήστες που καταφεύγουν συστηματικά σε mobile ad blockers. Οι διαφορές μεταξύ Δύσης-Ανατολής είναι μεγάλες. Ενώ στην Κίνα 159 εκατ. χρήστες κινητών (οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα) χρησιμοποιούν τέτοιο λογισμικό, στις ΗΠΑ μόνο 4,3 εκατ. χρήστες -ή το 2,2% των κατόχων smartphones- κάνουν το ίδιο, ενώ στη Βρετανία και στη Γαλλία δεν ξεπερνούν τους 1,3 εκατομμύρια χρήστες σε κάθε χώρα. Όμως «είναι θέμα χρόνου το σχετικό λογισμικό να έλθει και στη Δύση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PageFair Σον Μπλάντσφιλντ.


Ο ομόλογός του στην Priori Data Πάτρικ Κέιν επεσήμανε ότι οι χρήστες συνήθως χρησιμοποιούν το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων, για να μειώσουν τη χρήση δεδομένων στο κινητό τους και έτσι τον λογαριασμό τους. Τα προγράμματα "ad blockers" επιτρέπουν στον χρήστη να φορτώνει ταχύτερα τις σελίδες του διαδικτύου και να μένει έτσι λιγότερο χρόνο online.


Η τάση αυτή κάνει καλό στο πορτοφόλι των χρηστών, αλλά κακό στο πορτοφόλι των εταιρειών (παρόχων περιεχομένου, παρόχων κινητής τηλεφωνίας, διαφημιστικών, διαφημιζομένων κ.α.). Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με την PageFair, άλλοι 200 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως έχουν τέτοιο λογισμικό μπλοκαρίσματος διαφημίσεων και στους επιτραπέζιους υπολογιστές τους (desktop). 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Να πω την "αμαρτία" μου και εγώ στους υπολογιστές μου χρησιμοποιώ το Adblock, κυρίως για 3 λόγους :1) Ο ένας από τους δυο είναι αρκετά αργός και σε ορισμένα site μου δημιουργούν δυσκολία οι διαφημίσεις2) Σε ορισμένα site οι διαφημίσεις είναι ενοχλητικές, είτε ως περιεχόμενο, είτε ως τρόπος και3) Γενικά κάνει την ζωή μου στο internet πιο εύκολη.Το κακό είναι ότι, από τη στιγμή που βάζεις το Adblock, συνήθως δεν κάθεσαι να εξαιρέσεις κάποια site, αλλά το αφήνεις να τα "σφάξει" όλα και αυτό, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είναι λάθος.Οι αγαπημένες μας ιστοσελίδες συντηρούνται από τις διαφημίσεις, για να έχουν ελεύθερο περιεχόμενο. Αν χρησιμοποιούν όλοι Adblock τότε είτε οι ιστοσελίδες θα αδυνατούν να συντηρηθούν και θα κλείσουν, είτε θα προσφέρουν το περιεχόμενό τους επί πληρωμή, είτε θα πρέπει να συγκαλύψουν τις διαφημίσεις, μέσα στο περιεχόμενό τους (όλα προφανώς αρνητικά). Και αντίθετα με τις διαφημίσεις στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, στις οποίες οι διαφημιστικές εταιρείες πληρώνουν για την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ/ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να δει κάποιος την διαφήμιση (οπότε και να αλλάξεις σταθμό κατά την ώρα των διαφημίσεων, δεν αλλάζει τίποτε), οι ιντερνετικές διαφημίσεις πληρώνονται per view, επομένως το adblock δεν στερεί έμμεσα έσοδα (από την γενική μείωση της διαφημιστικής προβολής), αλλά άμεσα, στην ίδια την ιστοσελίδα. Δεν βλάπτει δηλαδή ΓΕΝΙΚΑ την διαφήμιση του ιντερνετ αλλά ειδικά την διαφήμιση της σελίδας.Εξαίρεσα ήδη την lifo και ορισμένες άλλες ιστοσελίδες τις οποίες χρησιμοποιώ σχετικά συχνά. Μάλλον θα το κρατήσω για ιστοσελίδες με διαφημίσεις ακατάλληλες (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν) και γενικά θα προσπαθήσω συνειδητά να κανονίσω το πως θα σερφάρω.Στα κινητά βέβαια, λόγω πληρωμής, είναι πιο δύσκολο το θέμα, αλλά προσωπικά δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να χρησιμοποιήσω adblock για το κινητό μου, επομένως δεν είχα κάποιο δίλημμα εκεί.