Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος

Προειδοποίηση για την ψυχική υγεία των γονέων στις ΗΠΑ- Ο υπερβολικός ζήλος γίνεται επικίνδυνος Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Σε μια σπάνια προειδοποίηση για θέματα δημόσιας υγείας, ο Γενικός Χειρουργός των Ηνωμένων Πολιτειών, Dr. Vivek M. Murthy, τόνισε πρόσφατα ότι το γονεϊκό καθήκον σήμερα είναι υπερβολικά δύσκολο και αγχωτικό. Παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την ευημερία των οικογενειών δεν είναι κάτι νέο, οι σημερινοί γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις και πιέσεις.

Οι γονείς σήμερα είναι υπό συνεχή πίεση να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για την εκπαίδευση και ανάπτυξη των παιδιών τους, καθώς φοβούνται ότι χωρίς αυτά τα πλεονεκτήματα, τα παιδιά τους δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν μια ασφαλή, μεσαίας τάξης ζωή. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως «εντατική γονεϊκή μέριμνα», απαιτεί αφοσίωση και προσπάθεια για τη συστηματική καλλιέργεια των ταλέντων, της ακαδημαϊκής προόδου και των προοπτικών των παιδιών μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ωστόσο, ο Dr. Murthy και άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εντατική γονεϊκή μέριμνα έχει φτάσει σε υπερβολικό επίπεδο, εξουθενώνοντας πολλούς γονείς. Οι γονείς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες και καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να εμπλακούν ενεργά στην ανατροφή των παιδιών τους. Αν και οι πλούσιοι γονείς έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτές τις δραστηριότητες, η πίεση να το κάνουν επηρεάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Η εντατικοποίηση αυτή έχει επιδεινωθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και η πίεση για την αντιστάθμιση των απωλειών που υπέστησαν τα παιδιά κατά την πανδημία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τις συγκρίσεις μεταξύ γονέων αναπόφευκτες, ενώ οι γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές έχουν κάνει πιο δύσκολο να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για το μέλλον. Ταυτόχρονα, η αμερικανική κουλτούρα της ατομικής ευθύνης καθιστά την ανατροφή των παιδιών καθήκον των γονέων και όχι της κοινωνίας.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν ελάχιστες ομοσπονδιακές πολιτικές στήριξης των οικογενειών, όπως άδειες μετ' αποδοχών ή επιδοτήσεις για παιδική φροντίδα, κάτι που διαφοροποιεί τη χώρα από άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Κατά τη διάρκεια του κινήματος των γυναικών τη δεκαετία του 1970, υπήρξε συζήτηση για το αν οι πολιτικές της κυβέρνησης και των εργοδοτών θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς να εργάζονται και να φροντίζουν τις οικογένειές τους. Ωστόσο, κατά την εποχή του Ρέιγκαν, επικράτησε η ιδέα ότι το κράτος δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνει στη ζωή της οικογένειας.

Σήμερα, ορισμένοι συντηρητικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι κοινότητες πρέπει να παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται οι γονείς, αντί για προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το κράτος. Ωστόσο, τα ανεπίσημα κοινωνικά δίκτυα έχουν αποδυναμωθεί. Η συμμετοχή σε κοινότητες όπως οι εκκλησίες έχει μειωθεί, και οι γονείς με υψηλή εκπαίδευση μετακομίζουν συχνά μακριά από την οικογενειακή υποστήριξη για επαγγελματικούς λόγους.

Ο Dr. Murthy προτρέπει σε μια αναθεώρηση της γονεϊκής προσέγγισης, προτείνοντας ότι η κοινωνία πρέπει να βλέπει την ανατροφή των παιδιών ως συλλογικό καθήκον. Υπογραμμίζει ότι η γονεϊκή μέριμνα πρέπει να θεωρείται «ιερό έργο», που αξίζει την υποστήριξη όλων, από φίλους και συγγενείς μέχρι σχολεία και κοινότητες. Επίσης, προτείνει στους γονείς να αφιερώνουν χρόνο για τον εαυτό τους, χωρίς ενοχές, καθώς η ευημερία τους επηρεάζει άμεσα την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Με πληροφορίες από New York Times

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM