Ψύλλιο: Το συμπλήρωμα διατροφής με τα πολλαπλά οφέλη - Τι είναι και πώς βοηθάει

Ψύλλιο: Το συμπλήρωμα διατροφής με τα πολλαπλά οφέλη - Τι είναι και πώς βοηθάει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Το ψύλλιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που έχει πολλαπλά οφέλη.

«Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν αξίζουν τα χρήματά σας, αυτό όμως ναι» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη Washington Post. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα υποτιθέμενα οφέλη των συμπληρωμάτων που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υποστηρίζονται από ισχυρά δεδομένα. Ωστόσο, υπάρχει ένα συμπλήρωμα διατροφής, το ψύλλιο, που, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί:

  • να μειώσει τη χοληστερόλη,
  • να μειώσει τα επίπεδα της γλυκόζης,
  • να μας βοηθήσει να παραμείνουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και
  • να βοηθήσει στα προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα.

Το ψύλλιο μπορεί να είναι είτε σε σκόνη είτε κάψουλες. Είναι το κύριο συστατικό σε πολλά συμπληρώματα ινών χωρίς συνταγή, αλλά αυτό που ξεχωρίζει το ψύλλιο από άλλες ίνες είναι δύο μοναδικές ιδιότητες που έχει:

  • Είναι πλούσιο σε αραβινοξυλάνη, ένα από τα κύρια συστατικά των διαλυτών και αδιάλυτων διαιτητικών ινών που έχουν αποδειχθεί ότι επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης, φαίνεται να έχουν αξιόλογη αντιοξειδωτική δράση.
  • Όταν το ψύλλιο φτάσει στο παχύ έντερο, γίνεται πρεβιοτικό για το μικροβίωμα σας, ωθώντας την παραγωγή ωφέλιμων μεταβολιτών όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Αυτές οι ιδιότητες έχουν ως αποτέλεσμα πολλά οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από δεκαετίες έρευνας. Σε σύγκριση με άλλα συμπληρώματα, το ψύλλιο μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών, μεταβολικών και γαστρεντερικών παθήσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν τηρεί τις συστάσεις για την ισορροπημένη πρόσληψη διατροφικών ινών. Για αυτό πρέπει τα γεύματά μας να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως μέσω της μεσογειακής διατροφής, με σκοπό τα σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ψύλλιο: Είναι επικίνδυνο;

Όσο για το πόσο ψύλλιο πρέπει να πάρει κανείς και αν υπάρχουν κίνδυνοι, το δημοσίευμα αναφέρει πως μια τυπική ποσότητα είναι 10 έως 15 γραμμάρια , δηλαδή περίπου δύο κουταλάκια του γλυκού σκόνη, αν και αρκετές μελέτες έχουν βρει οφέλη σε δόσεις από 20 έως 30 γραμμάρια ημερησίως. Μπορεί να ξεκινήσει κανείς από μια χαμηλή δόση, όπως μισό κουταλάκι του γλυκού, και να δει πώς θα πάει, φτάνοντας σιγά σιγά μέχρι την τυπική μερίδα για μία ή δύο εβδομάδες. Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι το ψύλλιο πρέπει να λαμβάνεται με επαρκή ποσότητα υγρού για να σχηματιστεί ένα τζελ, επομένως κάθε μερίδα να συνδυάζεται με τουλάχιστον ένα φλιτζάνι νερό.

Το ψύλλιο θεωρείται ευρέως ασφαλές, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να ρωτήσει κανείς τον γιατρό του. Τα κύρια μειονεκτήματα είναι γαστρεντερικά: Μερικοί άνθρωποι θα εμφανίσουν φούσκωμα ή και αέρια. Αλλά αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται στις αυξημένες φυτικές ίνες. Επίσης, έχουν αναφερθεί εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας στο ψύλλιο. Είναι πολύ πιθανό εάν αρχίσει να παίρνει ψύλλιο κανείς καθημερινά, να δει μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου. Και αυτή η αλλαγή είναι υγιής.

Με πληροφορίες από Washington Post

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM