Πυρά κατά της Microsoft για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

Πυρά κατά της Microsoft για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Microsoft δέχεται κριτική για ένα εργαλείο παραγωγικότητας "Microsoft 365" που επιτρέπει την παρακολούθηση της δραστηριότητας των υπαλλήλων σε ατομικό επίπεδο, από τους εργοδότες και τους διαχειριστές του προγράμματος. 

Τα συγκεκριμένα εργαλεία κυκλοφόρησαν το 2019 και σύμφωνα με την περιγραφή «παρέχουν ορατότητα στο πως λειτουργεί ο οργανισμός - επιχείρησή σας», συγκεντρώνοντας πληροφορίες για όλα: από τη χρήση email στο δίκτυο μέχρι τα ποσοστά παραγωγικότητας στο γραφείο. 

Ακτιβιστές και υπέρμαχοι της προστασίας δεδομένων προειδοποιούν πως το πρόγραμμα επιτρέπει στους εργοδότες να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των υπαλλήλων τους σε ατομικό-προσωπικό επίπεδο, να εντοπίζουν όσους γράφουν λιγότερο σε ομαδικές συνομιλίες, εκείνους που στέλνουν λιγότερα επαγγελματικά μηνύματα ή δεν επεξεργάζονται κοινόχρηστα έγγραφα.

«Αυτή η κατάσταση είναι προβληματική σε πολλά επίπεδα», έγραψε ο Αυστριακός ερευνητής Wolfie Christl, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το «μοντέλο επιτήρησης». Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τα συγκεκριμένα δεδομένα που συλλέγονται από το λογισμικό για την ανάλυση της απόδοσης», πρόσθεσε ο Christl. «Οι πρακτικές δηλαδή που γνωρίζουμε από την ανάπτυξη λογισμικού για τα εργοστάσια και τα τηλεφωνικά κέντρα επεκτείνονται και σε εταιρείες» σημείωσε.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε σχετικά: «Η επιτήρηση της παραγωγικότητας είναι μια διαδικασία που δίνει στους διαχειριστές του συστήματος την ευκαιρία να βλέπουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων της εταιρείας. Οι πληροφορίες συλλέγονται για να βοηθήσουν τις εταιρείες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεχνολογίες και τα μέσα που διαθέτουν στους υπαλλήλους. Οι πληροφορίες εμφανίζονται μόνο για περίοδο 28 ημερών και παρέχονται σε συγκεκριμένους χρήστες, ώστε ο διαχειριστής του λογισμικού να παρέχει τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση, όπου αυτή χρειάζεται».

Όμως η απάντηση δεν καλύπτει όλους τους επικριτές και εργαζόμενοι και σύλλογοι εκτιμούν ότι η χρήση του λογισμικού από τη Microsoft είναι η απαρχή ενός νέου μοντέλου παρακολούθησης στον χώρο εργασίας.

 

«Ο όρος δυστοπικός δεν είναι ούτε κατά προσέγγιση αρκετά δυνατός για να περιγράψει την «τρύπα» που άνοιξε η Microsoft», λέει στον Guardian ο συνιδρυτής του εργαλείου παραγωγικότητας Basecamp, David Heinemeier Hansson. «Καθώς η φήμη μιας νέας και καλύτερης εταιρείας χτίζεται, υποδαυλίζουν τα πράγματα με πιο παρεμβατικά συστήματα παρακολούθησης του χώρου εργασίας» που θα διαδοθούν. 

Η παρακολούθηση υπαλλήλων έχει ενταθεί παράλληλα με την εξ αποστάσεως εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού, εξηγεί η Δρ. Claudia Pagliari, ερευνήτρια της ψηφιακής υγείας και της κοινωνίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Το να βρίσκεσαι κάτω από διαρκή παρακολούθηση στον χώρο εργασίας είναι ψυχολογική κακοποίηση», προσθέτει ο Hansson. «Το να πρέπει κανείς να ανησυχεί για το αν φαίνεται απασχολημένος για τα στατιστικά, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να επιβάλουμε σε οποιονδήποτε αυτή τη στιγμή». 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM