Ρομπότ-μαέστρος διευθύνει την φιλαρμονική της Δρέσδης

Ρομπότ-μαέστρος διευθύνει την φιλαρμονική της Δρέσδης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Dresdner Sinfoniker/Facebook
0

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χαρισματική ούτε φαίνεται παθιασμένη, αλλά ποτέ δεν χάνει τον ρυθμό της και ούτε επιπλήττει τους μουσικούς που διευθύνει. Πρόκειται για ένα ρομπότ-μαέστρο, την MAiRA Pro S, που πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στην Δρέσδη. 

Οι δύο εμφανίσεις της στην γερμανική πόλη γίνονται ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες των μηχανικών μαέστρο, αλλά και της μουσικής που είναι ειδικά γραμμένη για να αξιοποιεί την τεχνολογία. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δρέσδης, Μάρκους Ρινντ, ο στόχος «δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους», αλλά η ενορχήστρωση περίπλοκης μουσικής που θα ήταν αδύνατη με έναν ανθρώπινο μαέστρο. 

Η  MAiRA Pro S έχει τρία «χέρια» και το κάθε ένα κρατά μία ράβδο διαφορετικού χρώματος, με τις οποίες κατευθύνει τους μουσικούς. Στο σκοτάδι, οι χρωματιστές ράβδοι θυμίζουν τα χαρακτηριστικά lightsaber από το Star Wars, που όμως κινούνται με υπολογιστική ακρίβεια. 

Η ιδέα για τον μηχανικό μαέστρο ήρθε στον Ρινντ πριν 23 χρόνια, όταν ο ίδιος διεύθυνε ορχήστρα και κατά την διάρκεια πρόβας, ένας μουσικός του παραπονέθηκε για τις ασυνέπειες στο τέμπο του. Τότε, είχε απαντήσει «Δεν είμαι ρομπότ». 

Έτσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με ειδικούς από το πολυτεχνείο της Δρέσδης και το αποτέλεσμα ήταν η  MAiRA Pro S, ίσως το πιο τεχνολογικά άρτιο μηχάνημα του είδους του. Όμως όχι το μόνο. 

Ένα κατασκεύασμα της ελβετικής εταιρείας ρομποτικής ABB είχε παίξει μαζί με την συμφωνική ορχήστρα του Detroit το 2006, ενώ εννιά χρόνια αργότερα ο θρυλικός Αντρέα Μποτσέλι είχε «συνεργαστεί» με ένα ρομπότ-μαέστρο που αποτελούνταν από δύο χέρια. Στην Νότια Κορέα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα το 2023, όταν ένα ανδροειδές ρομπότ 1,8 μέτρων, καθοδήγησε περισσότερους από 60 μουσικούς που έπαιζαν παραδοσιακά όργανα.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εμφάνιση της MAiRA Pro S από την Δρέσδη, που είχε μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM