Spritz: Τεχνολογία που αυξάνει την ταχύτητα με την οποία διαβάζουμε

Spritz: Τεχνολογία που αυξάνει την ταχύτητα με την οποία διαβάζουμε Facebook Twitter
2

Η Spritz, η startup εταιρεία τεχνολογίας από την Βοστώνη έχει εφεύρει μια online εφαρμογή που υπόσχεται ασύλληπτες ταχύτητες ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων ή άρθρων, που με σωστό training μπορούν να φτάσουν ακόμα και τις 1000 λέξεις το λεπτό. Αριθμός που μεταφράζεται στην ανάγνωση ενός μυθιστορήματος 120.000 λέξεων σε δύο ώρες, σύμφωνα με το Business Insider.

Η ιδέα του Spritz, βασίζεται στο ότι η ανάγνωση ενός κειμένου γίνεται χρονοβόρα από την μετακίνηση των ματιών από λέξη σε λέξη και το γύρισμα των σελίδων. Έτσι, αντί για τον παραδοσιακό τρόπο παρουσίασης ενός κειμένου, η online εφαρμογή, που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη σε μια πληθώρα ιστοσελίδων, συσκευών και apps για smartphones, "βομβαρδίζει" τα μάτια μας με τις λέξεις ενός κειμένου με ταχύτητα από 250 λέξεις έως και 1000 λέξεις ανά λεπτό.

Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος απορροφά τις λέξεις και τα νοήματα πολύ πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον εφευρέτη του, Frank Waldman, ο οποίος μάλιστα, επικαλείται έρευνα η οποία αποδεικνύει το αληθές των ισχυρισμών του. Όπως φαίνεται πάντως αρκετές εταιρείες κατασκευής φορετών gadgets που διαθέτουν μικρές οθόνες που δεν διευκολύνουν την 'παραδοσιακή' μέθοδο ανάγνωσης, έχουν ήδη ενσωματώσει το Spritz, ενώ μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως η Wall Street Journal ετοιμάζονται να συνάψουν συνεργασίες με την εταιρεία για διάφορες mobile εκδοχές τους.

Δείτε την παρουσίαση του Spritz, στο βίντεο που ακολουθεί και τεστάρετε εδώ την δική σας ταχύτητα ανάγνωσης:

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Έχουν βγει και παρόμοιες εφαρμογές για κινητά βασισμένες σε αυτό.Και στην πραγματικότητα μπορείς να αυξήσεις τον αριθμό λέξεων που διαβάζεις. Πχ ο πιο εύκολος τρόπος είναι να έχεις ένα στυλό και να ακολουθείς τις λέξεις που διαβάζεις. Λένε ότι έτσι μένει το μάτι συγκεντρωμένο και δεν πάει πίσω. Μετά σε δεύτερο επίπεδο βάζεις το στυλό στη δεύτερη λέξη.Είναι περίεργο, μέχρι και σχολή έχει κάνει στην Αμερική ο πιο γρήγορος αναγνώστης. Έχει μάθει κάτι δωδεκάχρονα να διαβάζουν σελίδες σε δευτερόλεπτα. Το βλέπουν σαν εικόνα και δεν διαβάζουν λέξη λέξη. Σαν να βλέπεις ταινία.