Η βρετανική υπηρεσία εποπτείας των επικοινωνιών ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το αν το OnlyFans επέτρεψε σε παιδιά να δουν πορνογραφικό υλικό στον ιστότοπό της μετά από σφάλμα στον έλεγχο ηλικίας.
Η ρυθμιστική αρχή Ofcom ερευνά το Onlyfans, το οπίο έχει κατώτατο όριο τα 18 έτη και φιλοξενεί κυρίως περιεχόμενο ενηλίκων για συνδρομητές που πληρώνουν, λόγω ισχυρισμών για ανεπαρκή μέτρα ελέγχου της ηλικίας. Διερευνά επίσης αν έδωσε «πλήρεις και ακριβείς» απαντήσεις σε αιτήματα παροχής πληροφοριών.
«Έχουμε λόγους να υποπτευόμαστε ότι η πλατφόρμα δεν εφάρμοσε τα μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας της κατά τρόπο που να προστατεύει επαρκώς τα παιδιά κάτω των 18 ετών από το πορνογραφικό υλικό», δήλωσε η Ofcom.
Το OnlyFans λειτουργεί ως αγορά για ενήλικες performers, οι οποίοι ανεβάζουν το δικό τους υλικό και διατηρούν το 80% των εσόδων. Απαιτεί από τους συνδρομητές να παρέχουν το όνομα και τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας κατά την εγγραφή τους και χρησιμοποιεί επίσης τεχνολογία εκτίμησης της ηλικίας από την εταιρεία λογισμικού Yoti, η οποία σαρώνει το πρόσωπο του χρήστη και υπολογίζει κατά προσέγγιση την ηλικία του. Εάν οι αιτούντες αποτύχουν στην αυτόματη σάρωση, πρέπει να προσκομίσουν επίσημη ταυτότητα για να εγγραφούν, όπως άδεια οδήγησης ή διαβατήριο.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», το «OnlyFans» υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα τεχνικό πρόβλημα και επέμεινε ότι «συνεργάζεται στενά» με την Ofcom, για να «εφαρμόσει και να αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια στο διαδίκτυο».
Μια εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο BBC ότι ο ιστότοπος αντιμετώπισε «πρόβλημα διαμόρφωσης κωδικοποίησης», το οποίο είχε επηρεάσει ορισμένα «όρια ηλικίας». Ωστόσο, ανέφερε ότι αυτά τα κατώτατα όρια τίθενται πάντα πάνω από τα 18 έτη. «Το OnlyFans ανακάλυψε το σφάλμα και τροποποίησε προληπτικά την αναφορά στο Ofcom», πρόσθεσε.
Η Ofcom είναι ρυθμιστική αρχή πολυμέσων του Ηνωμένου Βασιλείου, που επιβλέπει πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο με παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως τα: OnlyFans, Twitch, TikTok, Snapchat και Vimeo από τον Νοέμβριο του 2020.
Παρακολουθεί τη συμμόρφωσή τους με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η λήψη μέτρων για την αποτροπή της πρόσβασης των παιδιών σε περιεχόμενο που θα μπορούσε να βλάψει τη σωματική, διανοητική ή ηθική τους ανάπτυξη.
Με πληροφορίες από BBC, Guardian