ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση κρέατος αν μαγειρευτούν σωστά

Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση κρέατος αν μαγειρευτούν σωστά Facebook Twitter
0

Τα έντομα μπορούν να αποκτήσουν γεύση που μοιάζει με κρέας, αποτελώντας ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον γευστικό υποκατάστατο του κρέατος σύμφωνα με επιστήμονες. 

Πιο συγκεκριμένα, οι αλευροσκούληκες, μια προνυμφική μορφή του κίτρινου σκαθαριού, αν μαγειρευτεί με ζάχαρη έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μιας γεύσης και μυρωδιάς που μοιάζει με αυτή του κρέατος. Έτσι θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί ως γευστική πηγή πρωτεΐνης για ανθρώπους αν και προς το παρόν, οι αλευροσκούληκες χρησιμοποιούνται στον δυτικό κόσμο κυρίως ως σνακ για κατοικίδια ή ως δόλωμα στο ψάρεμα.

Αν καταφέρουν να υποκαταστήσουν το κρέας θα αποτελέσουν μια άκρως φιλική προς το περιβάλλον επιλογή καθώς θα περιορίσουν την εκτροφή βοείου και χοιρινού κρέατος που αφήνει σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

«Τα έντομα είναι μια θρεπτική και υγιεινή τροφή με υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, όπως αυτή του κρέατος», λέει ο In Hee Cho, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Wonkwang και επικεφαλής της μελέτης. 

«Σε πολλούς καταναλωτές αρέσει και χρειάζεται η ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή μας. Ωστόσο, η παραδοσιακή κτηνοτροφία παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, η εκτροφή εντόμων απαιτεί μόνο ένα κλάσμα της γης, του νερού και των ζωοτροφών σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, τα βρώσιμα έντομα, όπως τα αλευροσκουλήκια και οι γρύλοι, αποτελούν «υπερτροφές» που οι άνθρωποι ήδη καταναλώνουν σε Ασία, Αφρική και Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι γενικά πιο διστακτικοί στο να τρώνε έντομα, παρά το γεγονός ότι ως προιον έχει αρχίσει να γίνεται πιο προσβάσιμο στους καταναλωτές. 

Η νέα μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί στην American Chemical Society αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι όταν τα αλευροκουλήκια καραμελωθούν με ζάχαρη προκύπτει ένα αλμυρό αποτέλεσμα που μοιάζει με κρέας στη γεύση.  Διαφορετικές διαδικασίες μαγειρέματος παρήγαγαν διαφορετικά αποτελέσματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα σκουλήκια στον ατμό για παράδειγμα έμοιαζαν με γλυκό καλαμπόκι ενώ οι ψητές και τηγανητές εκδοχές έχουν περισσότερη ομοιότητα με τις γαρίδες.

Οι επιστήμονες λένε ότι η αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα. 

Τα έντομα, τα οποία μπορούν να εκτρέφονται σε τεράστιους αριθμούς σε μικρούς χώρους και με ελάχιστη ρύπανση, έχουν αναφερθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως δυνητικά πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή ενός αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού που αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM
New York Times: Η SpaceX μπαίνει «φουριόζα» στο παιχνίδι της διεθνούς κατασκοπείας παρά τις ανησυχίες του Πενταγώνου για τον Έλον Μασκ

Διεθνή / New York Times: Η SpaceX μπαίνει «φουριόζα» στο παιχνίδι της διεθνούς κατασκοπείας παρά τις ανησυχίες του Πενταγώνου για τον Έλον Μασκ

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν για τους πιθανούς δεσμούς του Μασκ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου της SpaceX, αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν στις αξιόπιστες υπηρεσίες της
LIFO NEWSROOM
«Το αλκοόλ ρέει άφθονο στη φύση, δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» λέει επιστημονική έρευνα

Τech & Science / Οι σφήκες μπορούν να καταναλώνουν όσο αλκοόλ θέλουν χωρίς συνέπειες: Έρευνα δείχνει ότι και τα ζώα πίνουν

«Το αλκοόλ δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» εξηγεί επιστημονική έρευνα - Τι συμβαίνει με τις φρουτόμυγες - Πώς το αλκοόλ στα φρούτα επηρεάζει την ερωτική διάθεση των εντόμων
LIFO NEWSROOM
Έρευνα: Το Σύμπαν θα είχε «πεθάνει» πριν ένας πίθηκος με πληκτρολόγιο γράψει έργα του Σαίξπηρ

Τech & Science / Έρευνα: Το Σύμπαν θα είχε «πεθάνει» πριν ένας πίθηκος με πληκτρολόγιο γράψει έργα του Σαίξπηρ

Η μελέτη τους δοκίμασε το «θεώρημα του άπειρου πιθήκου», ένα θεωρητικό πείραμα που υποδεικνύει ότι ένας άπειρος χρόνος θα μπορούσε να καταστήσει πιθανό το απίθανο, τοποθετώντας ωστόσο ρεαλιστικά όρια στους πιθήκους που πληκτρολογούν
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τech & Science / Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη - Γιατί οι γυναικολόγοι λένε όχι σε διατροφή με τόνο στην κύηση

Ο υδράργυρος εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω της ρύπανσης των θαλασσών και των ποταμών και απορροφάται από τους οργανισμούς μέσω των φυκιών και του πλαγκτού
LIFO NEWSROOM