Το 2020, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών προκάλεσε περίπου 2,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Οι ερευνητές που ανέλαβαν τη μελέτη, ανέλυσαν δεδομένα από 184 χώρες, με σκοπό «να εκτιμήσουν τις παγκόσμιες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων που οφείλονται στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών», γράφει δημοσίευμα του Washington Post.
Εκτός από τις περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2, παρατήρησαν ακόμη, πως η κατανάλωση τέτοιων ποτών, στάθηκε η αιτία να εμφανιστούν ακόμη, 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου.
Η Κολομβία σημειώνει την υψηλότερη αύξηση του διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου, που αποδίδεται στα ζαχαρούχα ποτά ανά 1 εκατομμύριο ενηλίκων. Το 2020, σχεδόν το 50% των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στην Κολομβία συνδέθηκαν με τα ζαχαρούχα ποτά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν δεύτερες σε αυξημένη επίπτωση διαβήτη τύπου 2 που συνδέεται με ζαχαρούχα ποτά, με μέση αύξηση 671 περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 ανά 1 εκατομμύριο ενηλίκων από το 1990 έως το 2020. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης τις μεγαλύτερες αναλογικές αυξήσεις και στις δύο ασθένειες από το 1990 έως το 2020 στην υποσαχάρια Αφρική.
«Τα ζαχαρούχα ποτά διατίθενται και πωλούνται σε μεγάλο βαθμό σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτές οι κοινότητες όχι μόνο καταναλώνουν επιβλαβή προϊόντα, αλλά συχνά είναι και λιγότερο καλά εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία», προειδοποιεί στην ανακοίνωση ο Dariush Mozaffarian, βασικός συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Food Is Medicine του Πανεπιστημίου Tufts.
Με πληροφορίες από Washington Post