Το τηλεσκόπιο Hubble «βρήκε» τον μικρότερο εξωπλανήτη με υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του

Το Hubble «βρήκε» τον μικρότερο εξωπλανήτη με υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του Facebook Twitter
Φωτ. : ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον μικρότερο εξωπλανήτη που έχουν ανιχνευθεί υδρατμοί στην ατμόσφαιρά του, ο οποίος έχει διάμετρο σχεδόν διπλάσιο από τη Γη και απέχει 97 έτη φωτός.

Με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ο πλανήτης με την ονομασία GJ 9827d παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια 11 διελεύσεων, στις οποίες πέρασε μπροστά από το άστρο του, σε χρονική διάρκεια τριών ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αστρονόμων, ο πλανήτης ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από ένα άστρο- ερυθρό νάνο κάθε 6,2 ημέρες και βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθύων.

Ωστόσο η ανακάλυψή του δείχνει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν άλλοι πλανήτες σε άλλα σημεία του γαλαξία που διαθέτουν εξίσου ατμόσφαιρες πλούσιες σε νερό. Όμως τονίζουν πως είναι αρκετά νωρίς για να διαπιστώσουν εάν το τηλεσκόπιο μέτρησε φασματοσκοπικά μια μικρή ποσότητα υδρατμών σε μια ατμόσφαιρα πλούσια σε υδρογόνο ή εάν η ατμόσφαιρα του πλανήτη αποτελείται κυρίως από νερό και διατηρήθηκε έπειτα από μια αρχική ατμόσφαιρα υδρογόνου/ηλίου που εξατμίστηκε λόγω αστρικής ακτινοβολίας.

Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, τότε ο πλανήτης θα έπρεπε να είχε σχηματιστεί πιο μακριά από το άστρο του όπου η θερμοκρασία είναι κρύα και το νερό διαθέσιμο με μορφή πάγου. Επίσης θα είχε μετακινηθεί πιο κοντά στο αστέρι και θα είχε λάβει περισσότερη ακτινοβολία. Στη συνέχεια το υδρογόνο, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας, θα είχε διαφύγει ή θα βρισκόταν σε τέτοια  διαδικασία από την ασθενή βαρύτητα του πλανήτη. Ωστόσο μία άλλη επιστημονική θεωρία υποστηρίζει πως ο εξωπλανήτης αυτός σχηματίστηκε κοντά στον Ήλιο, με ένα ίχνος νερού στην ατμόσφαιρά του.

Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η ανακάλυψη αυτού του εξωπλανήτη από το Hubble, δίνει το «πράσινο φως» για τη μελέτη του με περισσότερες λεπτομέρειες και αποτελεί έναν καλό στόχο προκειμένου και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να αναζητήσει με τη σειρά του υπέρυθρη φασματοσκοπία και άλλα ατμοσφαιρικά μόρια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ