Το κώδωνα του κινδύνου για όσους σκοπεύουν να παραβούν τα περιοριστικά μέτρα και να συναθροιστούν ανήμερα του Πάσχα σε σπίτια φίλων και τραπέζια συγγενών, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, έκρουσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
«Σχετικά με κάποιους συμπολίτες μας που έχουν, όπως ακούγεται, ήδη μετακινηθεί στην επαρχία, είναι σημαντική η τήρηση των μέτρων προστασίας και η παρακολούθηση της υγείας τους ακόμα και επί του παραμικρού συμπτώματος, όπως είναι ένας πονόλαιμος», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την σημασία προστασίας των μόνιμων κατοίκων και ιδιαιτέρως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. «Εγώ δεν θα ήθελα να έχω τέτοια ευθύνη ότι μετέφερα τον ιό σε έναν ηλικιωμένο, σε έναν επαρχιώτη επ' ευκαιρία των εορτών».
Σχετικά με τους λόγους που είναι επικίνδυνο, από υγειονομικής άποψης, να συγκεντρωθεί κόσμος γύρω από ένα πασχαλινό τραπέζι - ακόμα και αν δεν είναι πολλά άτομα - και το κατά πόσο θα ευθύνεται η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ή η κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, μεταδίδεται με την κακή υγιεινή χεριών, όταν είσαι ασθενής και βήχεις, μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος, όταν έχει ελαφρά συμπτώματα, και είναι ήπια συμπτωματικός».
«Είμαστε σε μία πολύ καλή φάση, μειώνεται η διασπορά στην κοινότητα, δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να βλέπουμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 ημέρες» εξαιτίας των μαζικών συναθροίσεων, από ανθρώπους και παρέες με άτομα ασυμπτωματικά ή με πολύ ήπια συμπτωματολογία.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το επίπεδο διασποράς έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά «παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που αίρονται τα μέτρα. Θα οδηγούσε σε μία διασπορά αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο, θέλει προσοχή», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως δεν επιτρέπονται ούτε οι «περιπτωσιολογίες». «Δεν μπορείς να λες "εγώ έχω τον πατέρα μου", καλύτερα να πας και να του αφήσεις το φαΐ και να φύγεις, από το να κάτσεις μαζί του μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας και να του το μεταδώσεις».
Φορείς με απλό πονόλαιμο
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε συναδέλφους του που είχαν πολύ ήπια συμπτώματα και μετέδωσαν τον ιό εν αγνοία τους: «Έχω παραδείγματα τις περασμένες ημέρες, και μέσα στην ιατρική κοινότητα, με πολύ ήπια συμπτωματολογία - μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν - ακόμα και με ένα πονόλαιμο. Έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ας το αφήσουμε λίγο, ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο. Θέλει προσοχή. Θα είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτή την περίοδο.
Η νόσος φθίνει στην Ελλάδα
Σχετικά με το αν αυτές τις ημέρες προβλέπεται η κορύφωση του πρώτου «κύματος» ή κατά πόσο αυτό ξεπεράστηκε ή επίκειται, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως αυτή την περίοδο σημειώνεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται αλλά και των κρουσμάτων που καταγράφονται. Αναφέρθηκε δε στον δείκτη R0, για τον μέσο αριθμό ατόμων που θα κολλήσουν από έναν και μόνο ασθενή, κατά μέσο όρο, σε συνθήκες μηδενικών περιοριστικών μέτρων σε μία κοινότητα.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, το R0 είναι κάτω από τη μονάδα, που σημαίνει ότι κάθε ασθενής, ή ασυμπτωματικός φορέας, μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα άτομο, κατά μέσο όρο. «Τι σημαίνει αυτό; Ότι η νόσος φθίνει και τελικά εξαφανίζεται », εξήγησε ο καθηγητής. «Ελπίζουμε στην διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε με προσοχή», ώστε να καταστρωθεί το πλάνο της επόμενης φάσης.
Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί κατά το προσδοκώμενο μέτρο το Πάσχα, και κατά πόσο θα επεκταθούν τα μέτρα και μετά την 27η Απριλίου, με δεδομένο ότι οι συνέπειες διαφαίνονται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως η γρήγορη αντίδραση οδηγεί και στον γρήγορο περιορισμό. «Είναι δύσκολο όταν έχεις μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και όταν υποκαταγράφεις την νόσο.
«Έτσι, δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά, καταγράφονται οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι λίγο αργότερα. Δεν θέλω να δούμε τέτοια κατάσταση». Πρόσθεσε δε πως αν σημειωθεί ραγδαία εκθετική δραστηριότητα, τότε θα ληφθούν εκ νέου μέτρα.
Αναφέρθηκε δε σε χώρες που επανέρχονται σε κατάσταση lockdown, γιατί βλέπουν εισαγωγή κρουσμάτων και εκθετική αύξηση εντός των συνόρων. Έτσι, δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά καταγράφονται διασωληνώσεις και θάνατοι λίγο αργότερα. «Δεν θέλω να δούμε τέτοια κατάσταση».
Κατά τον καθηγητή, το 5% των ανθρώπων που νοσούν, εμφανίζουν την πολύ σοβαρή μορφή της και ένα μικρό ποσοστό χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. «Αν δεις 5 ΜΕΘ, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν περίπου 195 κρούσματα του ιού» στο υπόβαθρο. Πρόσθεσε δε ότι πέρα από τον αριθμό των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, πίεση σε ένα σύστημα υγείας ασκείται και εξαιτίας του χρόνου παραμονής τους στις μονάδες αυτές, περίπου 10 με 15 ημέρες.
Οι παράμετροι για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, οι αρχές δεν περιμένουν τα μηδενικά κρούσματα για να χαλαρώσουν τα μέτρα - και το βασικό κριτήριο είναι ο δείκτης R0, που μετρά την μεταδοτικότητα στον γενικό πληθυσμό.
Η δεύτερη παράμετρος θα είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, που για την ώρα αντέχει και βρίσκεται στο 30%, περίπου. Το τρίτο κριτήριο είναι ο έλεγχος των εστιών αναζωπύρωσης του ιού και το τέταρτο η ανόσια, για το οποίο «κανείς στον κόσμο» δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Όλοι λένε ότι καταγράφουν τον ιό, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι υπάρχει τεράστια ετερογένεια της νόσου, σε όλη την Ευρώπη και, γεωγραφικά, από περιοχή σε περιοχή.
Κατά τον ίδιο, η εικόνα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χώρες, και αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία - εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό και από τις ασυμπτωματικές μορφές. «Θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα ως το τέλος Μαΐου».
Πιθανότητα εκ νέου εφαρμογής μέτρων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει οδηγίες και ένα ειδικό πλάνο επανόδου, αλλά η κατάσταση παραμένει δυναμική. «Αν δούμε και ξεφεύγει η κατάσταση, επανερχόμαστε σε μέτρα - θα το δούμε να γίνεται μέχρι να ανακαλυφθεί ΤΠ εμβόλιο, για να προστατεύσουμε το σύστημα υγείας και να χτιστεί σιγά - σιγά η συλλογική ανοσία»
σχόλια