Mια από τις μεγαλύτερες γιορτές της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, το φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκινά αύριο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια. Ενδεικτικά, κάποιες απ’ τις δεκάδες ομιλίες και δράσεις του φετινού φεστιβάλ:
Θεραπεύονται οι ασθένειες με ένα βουνό «Ζάχαρη»;| Τετάρτη 29 Μαρ 2017, 20:00 - 20:50
Ο ιδρυτής του Facebook, Μark Zuckerberg, ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια πρωτοβουλία 3 δισ. δολαρίων με στόχο να «θεραπεύσει όλες τις ασθένειες» μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα. Είναι ο στόχος εφικτός ή πρόκειται για μια ακόμη αβάσιμη προφητεία για κατανάλωση από τα ΜΜΕ; Στη νέα εποχή των Big Data, οι επιστήμονες καλούνται πλέον να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των ασθενειών με τα νέα εργαλεία που τους παρέχει η πληροφορική, η Δικτυακή Ιατρική, η επιγενετική, η ανάλυση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η διατροφή και το μικροβίωμα και οι νέες δυνατότητες να τροποποιούμε το DNA μας. Είναι λοιπόν δυνατόν να θεραπευτούν όλες τις ασθένειες;
Ομιλητής:
Γιώργος Κόλλιας, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Ανοσολογίας, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”
Σπήλαια: ναοί για τους κυνηγούς μαμούθ| Πέμπτη 30 Μαρ 2017, 18:00 - 18:50
Αινιγματικοί υπόγειοι ναοί με τοιχογραφίες που απεικονίζουν μαμούθ και ρινόκερους βρέθηκαν σε σπηλιές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Σαμάνοι και καλλιτέχνες έζησαν σε αυτές τις σπηλιές κατά την διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Η ανακάλυψη ενός παρόμοιου ναού σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων στην σπηλιά Κάποβα στα Ουράλια όρη, στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, ήταν προφανώς μια μεγάλη έκπληξη. Θα μπορούσε να είναι ένας είδος «μετανάστευσης με τα πόδια», καθώς δεν υπήρχαν άλογα και τροχοφόρα οχήματα για να διανύσουν τόσο μεγάλες αποστάσεις στην Εποχή των Παγετώνων; Μπορεί η παλαιογενετική να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις; Οι άνθρωποι που ζωγράφισαν τα μαμούθ κυνηγούσαν όντως αυτούς τους τριχωτούς γίγαντες και αν ναι, ποιες είναι οι ενδείξεις γι αυτό; Γιατί οι σύγχρονοι επιστήμονες αν μελετούν την αρχαία πρακτική της παραδοσιακής ιατρικής; Οι έρευνες στην σπηλιά της Κάποβα στα νότια Ουράλια όρη στη Ρωσία απαντούν ή τουλάχιστον αρχίζουν να απαντούν σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα.
Συμμετέχοντες:
Vladislav Zhitenev, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Αρχαιολογίας, Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας (Lomonosov Moscow State University).
Bugs in the Brain| Πέμπτη 30 Μαρ 2017, 19:00 - 19:50
Δεδομένου του πόσες επαναστατικές ανακαλύψεις έχουν γίνει στον τομέα της νευροεπιστήμης τα τελευταία χρόνια, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς, γιατί έχουν θεραπευτεί τόσο λίγες διαταραχές του εγκεφάλου; Η σύντομη απάντηση είναι ότι ο εγκέφαλος είναι αδιαμφισβήτητα το πιο πολύπλοκο σύστημα που γνωρίζουμε, έχοντας πάνω από ένα δισεκατομμύριο διαφορετικούς νευρώνες χιλιάδων τύπων, καθένας από τους οποίους συνδέεται με περίπου 10.000 άλλους νευρώνες. Εξαιτίας αυτής της ασυνήθιστης ανατομικής πολυπλοκότητας, οι νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές μπορούν να θεωρηθούν ως ανισορροπίες σε συγκεκριμένα νευρωνικά κυκλώματα. Από την στιγμή που τα φάρμακα σε γενικές γραμμές λειτουργούν ρυθμίζοντας τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών, ακόμη και όταν μπορούν να διορθώσουν την ανισορροπία στο κύκλωμα της ασθένειας, συχνά δημιουργούν ανισορροπίες σε άλλα κυκλώματα με τους ίδιους υποδοχείς, οδηγώντας σε σημαντικές παρενέργειες. Γι’ αυτό το λόγο, το μέλλον της νευροϊατρικής είναι πιθανό να βρίσκεται σε μοριακά εργαλεία όπως ιϊκοί φορείς που θα μπορούν να κατευθύνουν θεραπευτικούς παράγοντες σε συγκεκριμένα νευρωνικά κυκλώματα, κάνοντας έτσι τη σωστή ενέργεια στο σωστό κύκλωμα, χωρίς ανεπιθύμετες ενέργειες σε άλλα κυκλώματα.
Συμμετέχοντες:
Clifford Kentros, Καθηγητής Ιατρικής, Ινστιτούτο Kavli Νευροεπιστήμης Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU) και Ερευνητής Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο του Oregon, Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης, ΗΠΑ.
The Science of Culture| Σάββατο 01 Απρ 2017, 18:00 - 18:50
Οι άνθρωποι είναι μηχανές παραγωγής πολιτισμού. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από βιβλία, μουσική, ποιήματα, ζωγραφική, επιστημονικές διατριβές και την τεχνολογία που δημιουργούμε. Η μελέτη όλων αυτών ήταν για πολύ καιρό ειδικότητα των ιστορικών. Αλλά καθώς όλος μας ο πολιτισμός γίνεται ψηφιακός κι έχουμε πλέον πρόσβαση σε εκατομμύρια έργα τέχνης, οι παραδοσιακοί τρόποι μελέτης – ένα βιβλίο, ένα ποιήμα, ένα τραγούδι κάθε φορά – είναι ακατάλληλοι. Χρειάζεται να κατασκευάσουμε μια επιστήμη πολιτισμού. Αυτή η επιστήμη θα βασίζεται σε εξελικτικές αρχές, όπως η εξελικτική βιολογία, οι οποίες εξηγούν την διαφορετικότητα. Σε αυτή την ομιλία, θα δειxθεί πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μηχανική μάθηση για να ξετυλίξουμε την ιστορία της ποπ μουσικής, της επιστημονικής λογοτεχνίας, των μυθιστορημάτων ακόμη και των αυτοκινήτων και θα εξερευνήσουμε τους παράγοντες που τα έχουν διαμορφώσει.
Συμμετέχοντες:
Armand Marie Leroi, Καθηγητής Εξελικτικής Αναπτυξιακής Βιολογίας, Imperial College London
Νανοεπιστήμονας για μία μέρα| Κυριακή 02 Απρ 2017, 16:00 - 17:45
Γίνε Νανοεπιστήμονας για μία μέρα! Σε αυτό το σεμιναριακό εργαστήριο θα μυηθείς στα μυστικά της Νανοτεχνολογίας και θα ζήσεις την εμπειρία του εργαστηρίου! Θα παρασκευάσεις νανοσυστήματα / νανο-οχήματα μεταφοράς δραστικών ουσιών, όπως ακριβώς και οι Νανοεπιστήμονες! Θα ζήσεις την προσομοίωση της Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας για μία μέρα! Δήλωσε συμμετοχή αν είσαι πτυχιούχος θετικών επιστημών ή επιστημών Υγείας και ζήσε την εμπειρία του εργαστηρίου! Το εργαστήριο αυτό θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), των βιομηχανιών Uni-Pharma & InterMed.
Συμμετέχοντες:
Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Νανο-Τεχνολογίας, Δρ. Νατάσσα Πίππα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια , Νικόλαος Ναζίρης, Φαρμακοποιός, MSc, Υποψήφιος Διδάκτωρ, Μαρία Χουντουλέση, Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Φαρμακευτικής, Αννα Τζανή, Χριστίνα Μασσάλα, Κωνσταντίνα Ζουλιάτη, Προπτυχιακές Φοιτήτριες Φαρμακευτικής
29 Μαρτίου – 2 Απριλίου
Τετάρτη-Παρασκευή: 09-00-23:00, Σάββατο & Κυριακή: 11:00-23:00
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι
σχόλια