Τροπικές ασθένειες: Μια νέα απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη - Τι έχει αλλάξει και τι φοβούνται οι επιστήμονες

Τροπικές ασθένειες: Μια νέα απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη - Τι έχει αλλάξει και τι φοβούνται οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από επιδημικές εκρήξεις τροπικών ασθενειών, καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος κάνουν τις ασθένειες που φέρνουν οι ταξιδιώτες να εξαπλώνονται ευκολότερα.

Αυτό το καλοκαίρι υπήρξε μια έξαρση στις μολύνσεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σε σύγκριση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 400 κρούσματα της νόσου η οποία μεταφέρεται από κουνούπια, με 22 καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Οι πληγείσες χώρες περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα τροπικής λοίμωξης στο παρελθόν.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα μετρά σήμερα ήδη έντεκα θανάτους με την εξάπλωση να κρίνεται ως ανησυχητική.

Η έξαρση οφείλεται την πρόωρη έναρξη της εποχής μετάδοσης, κάτι που ενισχύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες που ακολουθούνται από υγρό καιρό, συνθήκες ιδανικές για τα κουνούπια, σύμφωνα με το περιφερειακό γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι για το πόσο γρήγορα αυτές οι αλλαγές έρχονται», δήλωσε ο καθηγητής Jan Semenza, ο οποίος ηγείται μιας επιστημονικής αξιολόγησης για τον ECDC. «Βλέπουμε όλο και περισσότερα από αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα», δήλωσε.

Ο Semenza, ο οποίος μελετά πώς οι κλιματικές αλλαγές και άλλες παγκόσμιες περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η αύξηση των διεθνών μετακινήσεων ταξιδιωτών, επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, λέει πως «οι υψηλότερες θερμοκρασίες καθιστούν ευκολότερη τη μετάδοση νόσων από φορείς που μεταφέρουν ασθένειες, όπως τα κουνούπια».

«Κουνούπια και τσιμπούρια είναι ψυχρόαιμα και επηρεάζονται από τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα κουνούπια αναπαράγονται ταχύτερα. Τα παθογόνα στο κουνουπιών πολλαπλασιάζονται επίσης γρηγορότερα. Τα πάντα επιταχύνθηκαν και έχουν ταχύτερο κύκλο, έχουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς κουνουπιών και αυξανόμενο επιδημικό δυναμικό για ιούς», υπογραμμίζει.

Η φετινή χρονιά, η οποία αντιμετώπισε ακραίες καιρικές συνθήκες και πυρκαγιές, δημιουργεί καταστροφές στην Ευρώπη και έχει επίσης γίνει αφορμή για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Η έξαρση οφείλεται στην πρόωρη έναρξη της εποχής μετάδοσης, κάτι που οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες που ακολουθούνται από υγρό καιρό, συνθήκες ιδανικές για τα κουνούπια.

Πέρυσι, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωναν αύξηση θερμοκρασιών, αύξηση των διεθνών ταξιδιών και πως περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στην άγρια φύση συνδέονται με την αύξηση των ασθενειών από κουνούπια, τσιμπούρια και δαγκώματα ψύλλων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ιού του Δυτικού Νείλου και του δάγκειου πυρετού.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του δάγκειου πυρετού, του ιού Chikungunya και του ιού Ζίκα, θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και οι τρεις ιοί, που συνήθως μεταφέρονται από το κουνούπι Aedes aegypti, μπορούν επίσης να μεταδοθούν από ένα διαφορετικό είδος, όπως το κουνούπι Τίγρης, το οποίο συναντά κανείς όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας και άλλων μεσογειακών εθνών.

Ο αυξανόμενος πληθυσμός του κουνουπιού Τίγρης επιτρέπει τη δυνατότητα τοπικής μόλυνσης από άγνωστους παθογόνους παράγοντες που εισάγονται στην Ευρώπη από ταξιδιώτες.

Ο επιστήμονας δήλωσε ότι ανησυχεί για την άνοδο του ιού του Δυτικού Νείλου και τις επιπτώσεις του στην τοπική μετάδοση άλλων νόσων που μεταδίδονται με φορέα. «Δεν έχουμε δει τόσο πολλές περιπτώσεις πυρετού του Δυτικού Νείλου τόσο νωρίς στη σεζόν. Αυτή είναι μια δραματική αύξηση», τονίζει σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Guardian.

«Αυτό σημαίνει πως για λόγους δημόσιας υγείας πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τον έλεγχο του αίματος. Αν κάποιος επιστρέψει από το εξωτερικό στην Ευρώπη και έχει έναν ιό στο αίμα του, το κουνούπι Aedes μπορεί να τον δαγκώσει, να πάρει τον παθογόνο και στη συνέχεια να δαγκώσει κάποιον άλλο».

Η νότια Γαλλία και η Ιταλία γνώρισαν ξέσπασμα Chikungunya το 2017. Ο Semanza δήλωσε ότι υπήρξε ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της ασθένειας εκείνη την εποχή, όπως συνέβη στη Ρώμη, αλλά το ξέσπασμα είχε περιοριστεί.

Αυτός και η ομάδα του έχουν αναπτύξει μοντέλα για να προβλέψουν τον υψηλότερο κίνδυνο νόσων όπως ο δάγκειος πυρετός και για να αποφύγουν «καταστροφικά» γεγονότα ή εστίες, όπου είναι απροετοίμαστοι.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν πολλοί ταξιδεύουν και ότι το 50% των επιβατών από περιοχές όπου υπάρχει ο δάγκειος, ταξιδεύουν κυρίως μέσω των αεροδρομίων της Ρώμης και του Μιλάνου.

Ο Δρ. Diarmid Campbell-Lendrum, επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε: «Δεν θα λέγαμε ότι μια συγκεκριμένη εστία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Αλλά θα λέγαμε ότι η αλλαγή του κλίματος διευκολύνει τη μετάδοση τέτοιων ασθενειών».

Ερωτηθείς αν μπορούμε να δούμε ασθένειες στην Ευρώπη που δεν έχουμε δει ποτέ πριν, ο Campbell Lendrum δήλωσε: «Είναι απολύτως εφικτό, ναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε. Όμως οι συνθήκες γίνονται ευκολότερες στη μετάδοση».

Με πληροφορίες από Guardian/Global development- Bill and Melinda Gates Foundation.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM