ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν δοκιμές δύο εμβολίων σε κουνάβια - Γιατί θεωρούνται ορόσημο από τους επιστήμονες

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν δοκιμές δύο εμβολίων σε κουνάβια - Γιατί θεωρούνται ορόσημο από τους επιστήμονες Facebook Twitter
Στην Αυστραλία δοκιμάζουν σε κουνάβια δύο πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού
0

Επιστήμονες στην Αυστραλία ξεκίνησαν δοκιμές σε κουνάβια για δύο πιθανά εμβόλια κορωνοϊού με την διαδικασία να χαρακτηρίζεται «ορόσημο».

Τα εμβόλια, που δημιουργήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την αμερικανική εταιρεία Inovio Pharmaceutical, έχουν εγκριθεί για δοκιμές σε ζώα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το εθνικό ινστιτούτο επιστήμης της Αυστραλίας θα αξιολογήσει αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και αν θα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο. Η πρώτη ανθρώπινη δοκιμή εμβολίου πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αλλά παραλείφθηκε το στάδιο δοκιμών σε ζώα.

Υπάρχουν πολλές άλλες δοκιμές εμβολίων σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας (CSIRO) αναφέρει ότι οι δοκιμές του θα είναι οι πρώτες πλήρεις προκλινικές δοκιμές εμβολίων με χρήση ζωικού μοντέλου.

Οι ερευνητές είπαν ότι η ταχύτητα και το επίπεδο της παγκόσμιας συνεργασίας που οδήγησε σε αυτό το στάδιο ήταν πρωτοφανείς. «Συνήθως χρειάζονται περίπου ένα έως δύο χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και έχουμε συντομεύσει αυτό το χρόνο σε μια περίοδο δύο μηνών», δήλωσε ο Δρ Rob Grenfell από το CSIRO σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, σύμφωνα με το BBC.

Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν δοκιμές δύο εμβολίων σε κουνάβια - Γιατί θεωρούνται ορόσημο από τους επιστήμονες Facebook Twitter
Tα φέρετ στα οποία γίνονται οι πρώτες δοκιμές δύο ελπιδοφόρων εμβολίων

Τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα CSIRO δοκιμάζει δείγματα εμβολίων σε φέρετ, τα οποία θεωρούνται συγγενείς του κουναβιού και της νυφίτσας. Τα φέρετ είναι δημοφιλή και ως κατοικίδια. Στα μικρά, γούνινα θηλαστικά, έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται όπως και στους ανθρώπους.

Το CSIRO δοκιμάζει δύο επιλογές τις οποίες προηγουμένως επέλεξε μια παγκόσμια κοινοπραξία που επιβλέπει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της έρευνας, η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

Μια επιλογή, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ένα εμβόλιο φορέα. Χρησιμοποιεί έναν "ελαττωματικό" ιό για να εισαγάγει τις πρωτεΐνες του κορωνοϊού στο ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει μια απάντηση. 


Το άλλο εμβόλιο της Inovio περιγράφεται ως «μάλλον διαφορετικό αλλά παρόλα αυτά συναρπαστικό». Είναι σχεδιασμένο να κωδικοποιεί ορισμένες πρωτεΐνες του κορωνοϊου στο ανοσοποιητικό σύστημα, προτρέποντας τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν αυτές τις πρωτεΐνες πριν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδράσει.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δοκιμές σε ζώα θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Εάν είναι επιτυχημένα, τα εμβόλια θα μπορούσαν στη συνέχεια να περάσουν στη φάση με κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε εργαστήρια αλλού.

Σε αυτό το σημείο, ο αγώνας για την εισαγωγή του φαρμάκου στη γενική αγορά θα μπορούσε να επιταχυνθεί, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει ελάχιστο 18μηνο χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση ρυθμιστικών δοκιμών και προτύπων.

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για παράδειγμα, δοκιμάζεται επίσης από άλλο εργαστήριο σε ξεχωριστό ζώο για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς των ΗΠΑ.«Ένα πλήθος άλλων εταιρειών και οργανισμών εμπλέκονται σε όλες τις δοκιμές υποψήφιων εμβολίων επειδή κανένας οργανισμός δεν μπορεί μόνος να παράγει εμβόλιο», δήλωσε ο Δρ. Grenfell που συμμετέχει στις δοκιμές. Αλλά, είπε ότι ήταν αισιόδοξος για το έργο, δεδομένου του επιπέδου της παγκόσμιας συνεργασίας.

Τech & Science
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM