Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ανάρτησε στο Facebook μια τρισδιάστατη προσομοίωση που δείχνει πώς η τήρηση της απόστασης ασφαλείας παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία απέναντι στον κορωνοϊό.
Τα δεδομένα για την προσομοίωση σε δωμάτιο επιφάνειας 55 τετραγωνικών μέτρων, που δημοσίευσαν πρώτοι οι New York Times, βασίστηκαν σε στοιχεία από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο.
Όπως υπογραμμίζουν οι NYT ο βήχας παράγει σταγονίδια με ποικίλο όγκο και τα μεγαλύτερα πέφτουν στο πάτωμα ή χωρίζονται σε μικρότερα. Όπως προειδοποιούν οι ερευνητές, τα μικρά σταγονίδια (γνωστά και ως αερολύματα) μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα ή να ταξιδέψουν με τον αέρα για 20 λεπτά, πριν πέσουν σε κάποια επιφάνεια.
Μια στιγμή δυνατού βήχα μπορεί να απελευθερώσει στον αέρα ποσότητα σταγονιδίων που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του όγκου που μπορεί να μεταφερθεί με ένα κουταλάκι του γλυκού. Τα σταγονίδια να διασκορπίζονται ταχύτατα τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους. Ακόμα όμως κι αν έχουν περάσει 20 λεπτά, αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο αέρα».
«Όλα είναι θέμα πιθανοτήτων» εξηγεί ο Δρ. Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της Επιτροπής για Μολυσματικά Νοσήματα. Ένα μέτρο είναι καλύτερο από το τίποτα. Δύο μέτρα είναι καλύτερα από το ένα. Σε αυτή την απόσταση τα περισσότερα σταγονίδια έχουν πέσει κάτω. Πιο μακριά σε «απόσταση φτυσίματος» θα είμαστε ακόμα πιο ασφαλείς», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του MIT, τα αερολύματα μπορούν να ταξιδέψουν με τον βήχα μέχρι και σε απόσταση 4,8 μέτρων, ενώ με το φτέρνισμα φτάνουν ακόμα και τα 8,5 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο μέτρα μπορεί να είναι μία απόσταση ασφαλείας, αλλά οι πιθανότητες επιμόλυνσης συνεχίζουν να μειώνονται όσο αυξάνεται η απόσταση, και πέραν των δύο μέτρων.
Άλλωστε επιστήμονες προειδοποιούν πως ακόμα κι αν κάποιος φορέας δεν βήξει ή δεν φτερνιστεί, εξακολουθεί να μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε ένα κλειστό δωμάτιο, με την αναπνοή του ή με την ομιλία του. Η κοινή χειρουργική μάσκα θεωρείται πως μπορεί να προστατεύσει από τα μεγάλα σωματίδια αλλά δεν παρέχει απόλυτη κάλυψη απέναντι στα αερολύματα.
Δείτε την ανάρτηση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου
σχόλια