Πριν από 100 ημέρες συνέβη στο Ισραήλ αυτό που έως εκείνη τη στιγμή θεωρούνταν αδιανόητο: μια συντονισμένη, φονική επίθεση της Χαμάς, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκατό ημέρες μετά, πολλοί στο Ισραήλ παραμένουν συγκλονισμένοι από τα όσα συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου. Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ, για μια 24ωρη συγκέντρωση που σηματοδοτεί τις 100 ημέρες από το ξέσπασμα του πολέμου, κάνοντας για ακόμη μια φορά έκκληση προς την κυβέρνηση για την επιστροφή των ομήρων.
Από τους 240 που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 130 άνθρωποι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην είναι πλέον ζωντανοί.
Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση κρατούσαν πλακάτ και φορούσαν μπλούζες με τα πρόσωπα των αγαπημένων τους, που παραμένουν όμηροι. «Είναι 130 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο άμαχοι, που κρατούνται χωρίς φάρμακα και δεν έχει επιτραπεί στον Ερυθρό Σταυρό να τους επισκεφθεί», δήλωσε στο BBC ο Γιόσι Σνάιντερ. Η εξαδέλφη του, Σίρι Μπίμπας, τα δύο παιδιά της και ο σύζυγός της απήχθησαν από τη Χαμάς. «Τρεις γενιές της οικογένειάς μου εξαφανίστηκαν. Και ο κόσμος παραμένει σιωπηλός και μας λέει να μείνουμε ήρεμοι. Δεν μπορώ να το αντέξω πλέον», συμπλήρωσε.
Η Νίτζα Κόρνγκολντ, της οποίας ο γιος ακόμη κρατείται στη Γάζα, είπε μιλώντας στη συγκέντρωση ότι επτά συγγενείς της απήχθησαν και τρεις δολοφονήθηκαν. «Κάθε ημέρα που περνά ακούμε περισσότερες μαρτυρίες από εκείνους που έχουν επιστρέψει, για τις δύσκολες συνθήκες που βίωσαν στην αιχμαλωσία. Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση, φέρτε πίσω τους ομήρους ζωντανούς, προτού να είναι πολύ αργά. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος στόχος του πολέμου», υπογράμμισε.
«Αυτές είναι 100 ημέρες απομόνωσης, φόβου, τρόμου, πείνας, αϋπνίας, πασχίζοντας να διατηρήσεις την ελπίδα», είπε στη συγκέντρωση η Μόραν Στέλα Γιανάι, η οποία απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο.
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι την απόλυτη νίκη
Σε διάγγελμά του, το βράδυ του Σαββάτου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους, μέχρι την απόλυτη νίκη».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να πετύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει: «Να εξαλείψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το Ισραήλ».
Πολλοί αναλυτές στο Ισραήλ λένε πως πλέον δεν είναι ρεαλιστική η επιδίωξη του Ισραήλ να αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους μέσω της στρατιωτικής πίεσης.
«Έχω ακούσει τους σχολιαστές που λένε “αυτό δεν είναι δυνατό, δεν είναι απαραίτητο”. Σας απαντάω είναι δυνατό, είναι απαραίτητο και θα το κάνουμε», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς
Λίγο μετά την αυγή της 7ης Οκτωβρίου, χιλιάδες βαριά οπλισμένα μέλη της Χαμάς πέρασαν από τον φράχτη στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε πολλά σημεία. Επιτέθηκαν σε κιμπούτς, στρατιωτικές βάσεις και πόλεις κοντά στα σύνορα, που είχαν συνηθίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον θύλακα, αλλά αιφνιδιάστηκαν από την κλίμακα της εισβολής.
Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, καθώς οι Ισραηλινοί στρατιώτες πιάστηκαν στον ύπνο. Οι εικόνες από τους νεαρούς που διασκέδαζαν σε μουσικό φεστιβάλ και έτρεχαν να γλιτώσουν προκάλεσαν σοκ. Περισσότεροι από 360 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εκεί, ενώ δεκάδες άλλοι απήχθησαν.
Από εκείνη την ημέρα το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας με άνευ προηγουμένου βομβαρδισμούς, προκαλώντας τεράστιες απώλειες μεταξύ αμάχων. Τουλάχιστον 23.968 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Πολλοί από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 60.000, ενώ υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς κάτω από τα συντρίμμια.
Το μεγαλύτερο τμήμα του θύλακα, από την πόλη της Γάζας στον βορρά έως τη Χαν Γιουνίς στον νότο έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χαμάς έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό και σχεδόν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως οργανωμένη δύναμη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το τίμημα για αυτό είναι οι τεράστιες απώλειες αμάχων, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των εκτοπισμένων. Ο ΟΗΕ έχει περιγράψει την κατάσταση στον θύλακα ως μη βιώσιμη.
Η Φατέν Αμπού Σαχάμπα πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε αιμοκάθαρση. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που με την οικογένειά της μετακινήθηκαν προς τον νότο. Πλέον σπίτι τους είναι μια σκηνή στη Χαν Γιουνίς και ακούν διαρκώς τον ήχο των ισραηλινών drones.
«Η Γάζα έχει καταστραφεί. Δεν υπάρχει πλέον Γάζα, ούτε νοσοκομεία, ούτε εκπαίδευση. Τα παιδιά μας έχασαν τη σχολική χρονιά. Η Γάζα δεν είναι πλέον ζωντανή», δήλωσε στο BBC.
Το Ισραήλ δέχεται ολοένα πιο έντονες πιέσεις να εξετάσει μια εκεχειρία στη Γάζα. Ακόμη και ο στενότερος σύμμαχος της χώρας, οι ΗΠΑ, επανειλημμένα έχουν πει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι υπερβολικά υψηλές οι απώλειες αμάχων. Ο Τζο Μπάιντεν έχει μιλήσει για «αδιάκριτους βομβαρδισμούς», κάτι που- σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο- θα οδηγήσει σε απώλεια της υποστήριξης του Ισραήλ παγκοσμίως.
«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέψουν οι Αμερικανοί»
Αναλυτές και αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων στο Ισραήλ εκτιμούν ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες, ακόμη και έναν χρόνο.
«Ο πόλεμος, με τη σημερινή μορφή του, θα συνεχιστεί όσο το επιτρέψουν οι Αμερικανοί», δήλωσε στο BBC ο Γκίντεον Λέβι, αρθρογράφος της εφημερίδας Haaretz και συχνός επικριτής του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν πιστεύω ότι θα είναι πολλές εβδομάδες ακόμη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε, γιατί κανένας δεν έχει σκεφτεί την επόμενη ημέρα. Αν το Ισραήλ δεν αποχωρήσει από τη Γάζα, θα υπάρξει αντίσταση. Κι αν υπάρξει αντίσταση, θα υπάρξουν αντίποινα», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από BBC, Guardian