Σάλος με βίντεο που δείχνει τον Κάμερον να λέει στη βασίλισσα πως Νιγηρία και Αφγανιστάν είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες (βίντεο)

Σάλος με βίντεο που δείχνει τον Κάμερον να λέει στη βασίλισσα πως Νιγηρία και Αφγανιστάν είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες (βίντεο) Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον πιάστηκε επ' αυτοφώρω στην κάμερα να λέει στη βασίλισσα Ελισάβετ ότι οι ηγέτες μερικών «απίθανα διεφθαρμένων» χωρών θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς που διεξάγεται στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα σχόλια του Κάμερον που πέρασαν στο μικρόφωνο έγιναν κατά τη διάρκεια μίας δεξίωσης στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για τα ενενηκοστά γενέθλια της βασίλισσας.

Μιλώντας μπροστά στον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι, στον υπουργό Κρις Γκρέιλινγκ, στον εκπρόσωπο της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου και τη βασίλισσα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να λέει: «Είχαμε ένα πολύ επιτυχημένο υπουργικό συμβούλιο σήμερα το πρωί, με αντικείμενο συζήτησης τη διάσκεψη κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Θα έχουμε τους Νιγηριανούς – στην πραγματικότητα θα έλθουν αρκετοί ηγέτες απίθανα διεφθαρμένων χωρών στη Βρετανία», συνέχισε ο Κάμερον για να προσθέσει: «Η Νιγηρία και το Αφγανιστάν είναι πιθανότατα δύο από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο».

Η βασίλισσα δεν απάντησε σε όσα είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και γύρισε το κεφάλι της από την άλλη. Ωστόσο ο αρχιεπίσκοπος Ουέλμπι που έχει περάσει στο παρελθόν από τη Νιγηρία του απάντησε λέγοντας: «Όμως αυτός ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν είναι διεφθαρμένος». Και κοιτάζοντας τη βασίλισσα πρόσθεσε: «Προσπαθεί πολύ σκληρά».

Ακούγοντας τα σχόλια του Κάμερον ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου επιχείρησε να αστειευτεί λέγοντας: «Να συμπεράνω ότι έρχονται με τα δικά τους έξοδα;», με τον πρωθυπουργό να απαντάει «Ναι. «Επειδή πρόκειται για σύνοδο κατά της διαφθοράς όλα πρέπει να είναι ανοιχτά», δήλωσε ο Κάμερον. «Δεν θα γίνουν συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Όλα πρέπει να γίνουν παρόντος του Τύπου, οπότε θα έχει ενδιαφέρον» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε πως ο Μπουχάρι και ο Γάνι αναγνωρίζουν από κοινού την πρόκληση της αντιμετώπισης της διαφθοράς και ότι προσεκλήθησαν στην σύνοδο επειδή ηγούνται στη μάχη για την καταπολέμησή της.

Ο ίδιος εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει στο αν οι κυβερνήσεις της Νιγηρίας και του Αφγανιστάν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την βρετανική κυβέρνηση. Έσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει πως ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος πως οι δηλώσεις του μαγνητοσκοπούνταν: «Οι κάμερες ήταν πολύ κοντά του. Υπήρχαν πολλές κάμερες μέσα στο δωμάτιο».

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι ενημερώθηκε για τα όσα ειπώθηκαν στο Λονδίνο και ενοχλημένος έκανε λόγο για ντροπιαστικά σχόλια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του το σχόλιο ήταν πολύ ενοχλητικό ειδικά μετά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος και παράλληλα υποστήριξε πως ο Κάμερον θα πρέπει να αναφερόταν στο παλιό καθεστώς. Ωστόσο, χαιρέτισε στη δήλωσή του την παρέμβαση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι και τον ευχαρίστησε για τις παρατηρήσεις του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ