Live

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Σε ισχύ νέοι δασμοί

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Σε ισχύ νέοι δασμοί Facebook Twitter
0

Σε ισχύ τίθενται σήμερα πρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα, με το Πεκίνο να προχωάσει σε αντίποινα κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι έχουν πυροδοτήσει το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία. 

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου τόνισε σήμερα πως οι νέοι αμερικανικοί δασμοί παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αποτελούν μια τυπική πρακτική εκφοβισμού στο εμπόριο, θέτοντας υπό σοβαρή απειλή την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, η κίνηση αυτή θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά, ενώ θα καταφέρει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες, σε επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές. 

Ο εκπρόσωπος τόνισε πως η κινεζική πλευρά, έχοντας δεσμευθεί να μην ρίξει την πρώτη βολή, είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε αντεπίθεση για να προστατεύσει τα βασικά, εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού της.

Λίγο αργότερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Κίνα έθεσε σε ισχύ δασμούς στις εισαγωγές ως αντίποινα. 

«Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ των δασμών εισαγωγής σε βάρος της Κίνας, τα κινεζικά μέτρα τέθηκαν άμεσα σε ισχύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση ή το ύψος των αντίμετρων, αλλά το Πεκίνο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Οι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ στις 12:01 ώρα Πεκίνου (07.01 ώρα Ελλάδας) σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία τελωνείων που επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Νωρίς σήμερα τέθηκαν σε ισχύ αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων καθώς εξέπνευσε η σχετική προθεσμία για την επιβολή τους.

Μερικές ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της Ουάσινγκτον για τους δασμούς, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όξυνε περαιτέρω το κλίμα προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ίσως εντέλει να θέσουν στο στόχαστρό τους κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολαρίων ή περίπου το σύνολο των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα για το 2017.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ισχυρή «μηχανή λάσπης» του Χόλιγουντ συγκαλύπτει σκάνδαλα

Διεθνή / Πώς η ισχυρή «μηχανή λάσπης» του Χόλιγουντ συγκαλύπτει σκάνδαλα

Το γεγονός ότι οι κόντρες του Χόλιγουντ σπάνια παίρνουν τέτοια έκταση ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η διαμάχη μεταξύ Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM